en riktig panna

För tionde gången säsongen bänkar vi oss i soffan för att se Americas next top model med Tyra Banks. Ny domare den här gången är Paulina Porizkova, före detta supermodell, och då snackar vi Supermodell med stort S.
Paulina är två år yngre än mig, och förbluffande nog tycker jag att det syns i tv-rutan – att hon faktiskt är 43 år.

Till slut kom jag på vad det var – hon har ingen Botoxpanna! Hon kan dra ihop ögonbrynen, rynka pannan och göra en massa grimaser. Det brukar inte kvinnor med hennes bakgrund kunna göra! Jämför med till exempel Janice ”Pansarpannan” Dickinson.

Så här skrev jag i ÖP i oktober i fjol när jag recenserade Paulinas romandebut:

Paulina Porizkova blev ett stort namn i Sverige redan som barn. Hennes föräldrar flydde hit från Tjeckoslovakien men Paulina blev kvar. Det tog sju år innan familjen återförenades, men då var det för sent. Föräldrarna skildes.
Paulina bodde i Skåne med sin mamma och sin bror, en tid som hon inte beskrivit som särskilt lycklig. Syskonen fick i stort sett klara sig själva, och Paulina mobbades i skolan.

Sen kom revanschen. Hon blev fotomodell med hela världen som arbetsfält. Hon landade det som då var världens dyraste reklamkontrakt med Estée Lauder och var under flera år deras ansikte i alla annonser.
I romandebuten Modellsommar finns många bitar från Paulina Porizkovas eget liv med, ibland så många att man inte kan låta bli att undra om detta är en ren självbiografi.

Boken följer 15-åriga Jirina som blivit upptäckt och fått kontrakt med en agentur i Paris. Det är tidigt 1980-tal och ett liv som är långt från lyx och glamour. Flickorna lämnas vind för våg och många klarar inte det hårda livet. Men Jirina har något speciellt…
Innan karriären tar fart på allvar tar boken slut. Lite trist, för jag skulle vilja veta mer om hur det går till på de högre höjderna.
Med tanke på att detta är en debutroman är det inte alls oävet skrivet. Kan vi vänta oss en fortsättning?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *