Handsydda nåldynan klar

IMG_4254

Så är då äntligen min handsydda nåldyna klar!

IMG_4255

Så här såg det ut i början. Man kan förstås klippa egna pappersmallar, men det tar ju en evig tid. Enklare då att köpa färdiga! Tygbitarna klipper man ut i samma form som mallarna , fast något större så att att man kan vika tyget om kanterna och fästa det med limpenna. Till höger på bilden specialtråden som jag berättade om i det första inlägget om denna nåldyna. Det är ytterst tveksamt om jag någonsin kommer att ägna mig så mycket åt English Paper Piecing att all tråd går åt, men den går utmärkt att använda i symaskinen också.

IMG_4259

Jag gjorde en pappersmall som hade 1/4-dels inch i sömsmån på varje sida och ritade runt den på tyget innan jag klippte ut bitarna.

IMG_4252

Så här ser ena sidan ut. Mönstren är William Morris som har dragits ned betydligt i storlek för att passa quilttyger.

IMG_4253

Andra sidan. Jag har fyllt dynan med syntetvadd, men det är inte helt lätt att fördela fyllningen så exakt att det blir alldeles jämnt överallt. Det stör mitt sinne för symmetri. Å andra sidan är det en nåldyna för privat bruk och inget utställningsföremål…

IMG_4251

Som man kan se smälter stygnen in rätt bra med specialtråden från Superior Threads.

IMG_4250

Jag använde samma sorts knapp till bägge sidorna, tycker att färgen funkar.

IMG_4249

Det går att sy igen öppningen snyggare med det som på engelska kallas ladder stitch (på svenska myrgång enligt ordlistan). Då sticker man in nålen en liten bit in i sömsmånen så att stygnen döljs när man sedan sträcker tråden, och man slipper den lite upphöjda kanten. Jag hade dock inte tålamod till att försöka mig på det (jag vet att övning ger färdighet, men…).

Det finns massor med förklaringar och bruksanvisningar (s k tutorials) på nätet som visar hur man syr med ladder stitch, bland annat på Youtube. Här är en sådan liten film.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.