Lite handsömnad och ganska mycket nörderi

I somras var jag ledig sex veckor och fick lust att sy lite för hand, så då började jag med en nåldyna av hexagoner. Pappersmallarna köpte jag färdiga från England från Sew and Quilt som specialiserat sig på området, och tygerna är William Morris-reproduktioner i mindre format.

IMG_3905

Metoden att vika tygbitar över pappersmallar så att man får skarpa kanter och kan skapa finurliga geometriska mönster heter English Paper Piercing (EPP). Den är flera hundra år gammal. Man syr samman bitarna med små stygn, så smått och tätt man kan. De ska helst inte synas alls!

Eftersom jag har en förmåga att nörda ner mig totalt i den här typen av projekt, gjorde jag grundlig research på nätet för att komma fram till vad som är den allra bästa tråden för EPP. Tack vare bland annat den omfångsrika och jättefina engelska bloggen Flossie Teacakes insåg jag att tråden jag behövde var Bottom Line från Superior Threads. Jag valde en silvergrå nyans som verkligen försvinner mot de flesta bakgrundsfärger.

Bottom Line är en polyestertråd som inte luddar det minsta lilla. Den är väldigt tunn och det tog ett litet tag innan jag vant mig med att sy med den. Jag är egentligen ingen handsömmerska, men eftersom jag för det mesta resonerar som så att det finns tusen olika sätt att göra en sak på men bara ett som är rätt, så fick det bli specialtråden.

EPP må vara gammalt som gatan, men en viss utveckling har ändå skett. Förut tråcklade man fast tyget runt papperet, nu är det snabbaste sättet att använda limpenna. Sewline gör en bra penna som jag köpte här i Östersund där jag bor. Annars är det ofta så att specialprodukter får man köpa på nätet.

Nåväl!

Nu är det januari 2016 och nåldynan som jag började på i somras har legat i min systudio och bara väntat på att jag ska fylla den med vadd, sy igen öppningen och sedan sy fast en knapp i mitten. För sådan är jag också – en sak som fångar mitt intresse till 100 procent kan från en dag till en annan plötsligt kännas tråkig och trist.

Men nu har jag höger fot i gips sedan snart tre veckor tillbaka och hoppar på kryckor. Jag är sjukskriven januari ut (till att börja med) och tiden går väldigt långsamt! Så i dag tog jag mig uppför trappen till min studio genom att sitta på ett trappsteg i taget och lyfta mig bakåt till nästa ända tills jag var uppe. Och så plockade jag fram nåldyneskalet! Nu är det fyllt med polyestervadd och nästan helt ihopsytt. I morgon ska jag göra klart den!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.