Ordet ”neger” rör man inte ostraffat

Sveriges Television gick i veckan ut och berättade att man nu hade klippt om tv-serien ”Här kommer Pippi Långstrump” från 1969 eftersom den kommer ut i en restaurerad dvd-utgåva och ska visas i Barnkanalen i december.
Och snabbare än man hinner säga ”Astrid Lindgren” brakade debatten i gång i alla medier, såväl traditionella som sociala.
Ett ramaskri ekade över landet: Så här får man inte göra med Pippi Långstrump, denna nationalklenod! Den här gången tror man verkligen inte att det är sant, nu har PK-maffian gått över alla anständighetens gränser, nu blir vi utskrattade i resten av världen!
Vad hade hänt? Hade man tagit bort alla scener med Herr Nilsson och Lilla Gubben efter påtryckningar från djurrättsaktivister som menade att apan och hästen kunde ha kommit till skada under inspelningen?
Hade man raderat kappsäcken full med guldpengar för att autonoma och våldsförhärligande vänsterceller hotat att spränga tv-huset i luften om den ohämmade propagandan för kapitalistsamhället fick vara kvar?
Var det Fi och andra jobbiga feministjävlar på ständigt menshumör som krävde att man gjorde upp med den förlegade kvinnosynen en gång för alla och utplånade Prussiluskan från jordens yta?
Nej, nej, nej. Om det hade varit så väl ändå! Då hade SVT:s redigering kunnat passera obemärkt förbi. Men nu hade man klippt bort förleden ”neger-” i ”negerkung” eftersom det 2014 känns direkt fel att i ett barnprogram prata om negrer.
Men själva ordet ”neger” rör man inte ostraffat i Sverige! Det spelar ingen roll att det är 45 år sedan tv-serien spelades in eller att det gått 69 år sedan den första boken om Pippi Långstump gavs ut och att ”negerkung” i dag är ett ord som framkallar ett lätt illamående varje gång man säger det högt.
Inte heller spelar det någon roll att Saltkråkan AB, som förvaltar Astrid Lindgrens upphovsrätt, godkänt SVT:s redigering, eller att Astrid Lindgren själv så tidigt som 1970 i en intervju i Expressen svarade så här på frågan om hon skulle ha skrivit Pippi Långstrump annorlunda: ”Ja, jag skulle ta bort en massa idiotier. […] Spiksäkert är att jag inte skulle ha gjort Pippis pappa till negerkung! En vit kille som kommer till Söderhavet och sätter på sig bambukjol”.
Nej, många människor blir fullständigt bindgalna och hävdar på fullt allvar att om vi inte får kalla vem och vad vi vill för negrer så är det ute med det här landet – snart får vi inte hissa svenska flaggan längre!
Att ords betydelser och valörer förändras över tid är absolut inget man vill kännas vid:
”Jag säger neger för det har jag alltid sagt och det gjorde mina föräldrar också, men det är absolut inget nedsättande eller kränkande i det!”
Och så lägger man över bevisbördan på den som känner sig kränkt i stället för att ändra sitt eget sätt att uttrycka sig, eller påstår att man har massor av negerkompisar som alla kallar sig själva för negrer och aldrig har gjort annat.
Dock har ingen i verkligheten sett eller hört någon sådan negerkompis yttra sig på det viset. Dessa
negerkompisar förekommer nämligen bara som andrahandskällor, men det låter ju lite bättre i debatten inbillar man sig.
Sedan gör sig väldigt många också snabbt till språkmartyrer och snyftar att ”de”, vilka ”de” nu är, snart kommer att ”förbjuda ordet svart” också.
Kanske kan det vara läge att komma ihåg att det inte finns något förbud mot att använda ordet neger?
Att SVT tagit initiativet till att ändra ordet ”negerkung” helt själva utan inblandning av vare sig Svenska Akademien eller Säpo?
Att riksdagen inte stiftat några nya lagar om just ordet neger?
Att det fortfarande är fullt tillåtet att använda det, men att de flesta numera avstår av egen fri vilja?
Och så har vi alla de som håller flammande appeller om bokbål och konstnärlig frihet och varnar för att vi ”befinner oss på ett sluttande plan” om vi i efterhand rensar bort grova stereotyper: Hallå, vi behöver inte dra all konst över en och samma kam! Vi kan faktiskt granska verken var och för sig. I Pippi-fallet handlar det om brukslitteratur (och film) för barn. Ordet ”negerkung” användes inte för att göra en medveten, provocerande installation, och det finns ingen som far illa av att det tas bort. I nya utgåvor av Pippi-böckerna har förlaget för övrigt redan bytt ut Pippis pappas titel till ”härskare av Kurrekurredutterna”, men några demonstrationståg mot detta har inte synts till på gator och torg.
Till sist: Det heter chokladboll och inget annat. Jo, allvarligt. Fast det får man väl inte säga längre i det här jävla landet där det blivit så trendigt att vara IPK i alla lägen.
Fotnot: IPK = inte politiskt korrekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.