Madeleinekakor!

Hade jag verkligen ett liv innan jag skaffade Leilas bakbok? Det verkar inte så!

Nu har jag för första gången i mitt liv bakat madeleinekakor, dock inte med de klassiska snäckformade kakformarna för sådana har vi inte lyckats komma över. Dock står det i så gott som alla recept att man kan använda metallformar för mandelmusslor/muffins. Och det gjorde jag!

De blev fantastiskt goda. Satsen gav 15 kakor och jag skulle lätt kunna smälla i mig rubbet. 

Madeleinekakornas världsberömmelse kommer sig av Marcel Prousts franska mastodontverk På spaning efter den tid som flytt. Nej, jag har inte läst en enda rad av honom, varken på franska eller svenska. Så här skriver Wikipedia om madeleinekakorna:

”Madeleinekaka är ett bakverk (kaka) huvudsakligen bestående av ägg, socker och honung. Kakan gräddas i särskilda snäckformade ”madeleineformar” och används ofta som tillbehör till desserter, till exempel glass.

Madeleinekakan har nått litterär berömmelse genom Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt där doften och smaken av en sådan kaka, doppad i lindblomste, återuppväcker huvudpersonens barndomsminnen i en central scen. Härigenom har madeleinekakan blivit en generell metafor för något som väcker minnen.”

En kommentar till “Madeleinekakor!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *