Det brinner under fötterna på Annie Lööf

Nu kan det med säkerhet fastslås – jorden gick inte under 2012, varken 21 december eller något annat datum. Snart har vi kommit två veckor in i 2013 och vår planet fortsätter att susa fram längs sin bana runt solen, helt opåverkad av vad Maya­indianerna menade eller inte menade med sin långa kalender.
Hur gör de här knäppgökarna i USA som investerat alla sina besparingar i skyddsrum och nödproviant? Känner man sig inte lite förlägen när man försöker lämna tillbaka 10 000 konservburkar som över en natt visade sig vara överflödiga?

Men det kommer väl fler undergångsdatum vad det lider, var så säkra. Varför inte slå ihop alla siffror som nämns i Bibeln och sedan dividera med antalet bokstäver i Koranen och se om ni får fram något som skulle kunna tolkas som 23 april 2017 klockan 21.34? Eller läs Bhagavadgita baklänges medan ni står på huvudet – redan efter ett par timmar borde ni få en försmak av rejäla uppenbarelser!

Jorden finns alltså kvar, men kanske är den på väg att brinna upp.
I det eldhärjade Australien är det nu så varmt att landets meteorologiska institut tvingats utöka temperaturskalan på sina väderkartor. Den nya skalan har fått färgerna rosa och djuplila för temperaturer över 50 grader, berättar TT.
Över 50 grader varmt! Det är snudd på bastutemperatur för mig. Jag är en sann jamt som tycker att allting över 23,5 grader bara är besvärligt.
Fly mig ett parasoll!

På tal om bränder – det är många nu som undrar om det har brunnit i huvudet på gruppen som tagit fram det första förslaget till Centerns nya idéprogram. Månggifte, slopad arvsrätt, fri invandring, plattare skatt och ajöss till skolplikten var tillspetsade formuleringar som hade samma effekt på landets centerpartister som om man satte en brinnande tändsticka i baken på tjuren Ferdinand.
Argast av dem alla var Centermatadoren från Rödön, Håkan Larsson, som fick nationellt genomslag för sin kritik tack vare en intervju i radions ”Studio ett”.
Nu har de bägge vice partiledarna, Anders W Jonsson (förste) och Anna-Karin Hatt (andra), offentligt distanserat sig från de allra yvigaste visionerna, och i onsdags tog partiledaren Annie Lööf, hon med det eldfängda håret, det drastiska steget och avbröt sin Thailandssemester.
Hon ville vara ”mer tillgänglig”, bland annat för intervjuer i medierna, sades det, men sanningen är naturligtvis att hon kom hem för att släcka bränder.

Hur länge får hon sitta kvar? Marken börjar brinna under fötterna på Annie Lööf. I en ny förtroendemätning från Demoskop får hon det lägsta resultatet någonsin i företagets mätningar: 2,01 (på en 5-gradig skala), och det politiska kommentatorsoraklet K-G Bergström spår att hon inte överlever nästa val.
Sist det sprakade och gnistrade så här rejält kring ett av de etablerade partierna i Sveriges riksdag var väl när Håkan Juholt under tio månader trodde att han var rätt man att leda Socialdemokraterna. Och SD-ledaren Jimmie Åkesson tackar förmodligen på ett svenskt och protestantiskt vis Vite Krist för att han vände eldkastaren åt ett annat håll den här gången.

Tillbaka till Anders W Jonsson – ni vet väl att han kommer från Kälarne? Han gick tredje året på Wargen när jag gick första, och vi satt båda i elevkårens styrelse. Anders var ordförande och ett politiskt underbarn, bara 18 år när han valdes in i Bräckes kommunfullmäktige.
Jag minns honom som en otroligt slipad ledare och en mästare på att argumentera, lika landsfaderligt myndig som Göran Persson så småningom skulle­ bli. I mina ögon var det Anders som chefade på Wargen, inte rektorn.
Om det nu barkar åt pipsvängen för Annie Lööf, kommer då Centern att ledas av en 50-plussare med askgrått hår? Tja, det beror väl på om han kan elda massorna med flammande appeller och svetsa samman det sargade partiet med en glödande låga. Men mång­gifte och platt skatt får inte vara hans brinnande intressen.

Säga vad man vill om svensk inrikespolitik, men tråkigt är det i alla fall inte!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *