Guldpriset skjuter i höjden. Har ni kollat vad ni har för någonting liggandes i lådorna?

Vår personlige bankman hörde av sig nyligen. Han brukar ringa med jämna mellanrum för att fråga om det inte är dags att vi ser över vårt sparande, och tittar på olika former för hur man bäst får pengarna att växa, men nu ville han egentligen bara säga: Vi gör ingenting just nu. Det är inte läge.

Näe, det är väl inte det. Frågan är snarare: Blir det någonsin läge igen?
Världens börser är alla fångar i globala ekonomiska system, där aktiekurserna får allt mindre att göra med företagens eventuella värde och framtid. Själva utdelningen på aktierna pratar inte en människa om längre, nu handlar det bara om ”strukturerade produkter” och hur man bäst programmerar börsrobotarna, så att de redan snorrika ska få ännu mera pengar i sina redan stinna fickor, tack vare nanosekundsnabba klipp.
Det är på den marknaden som våra pensionspengar nu går upp i rök.
Är det inte enklare att bara kasta in slantarna i kaminen i stället? Alltid sparar man några ören på elräkningen.

När börserna åker berg- och dalbana blir det andra, mer reella värden vi kastar blickarna åt. Så är också guldpriset är högre än på många år, ja, kanske är vi på väg mot all time high?
Morgan Stanley höjde förra veckan sin prognos för guldpriset 2012 med 35 procent till i genomsnitt 2 200 dollar per uns, och beskrev den tillsammans med silver som ”vår råvarufavorit på väg in i 2012”. ”Guld, och silver i mindre utsträckning, ses som säkra hamnar och värdelagring såväl som det närmsta man kommer till en global reserv­valuta”.
Justerat för en starkare krona har guldpriset på tio år ökat från cirka 100 000 kronor till 363 000 kronor per kilo. Det är inte illa pinkat! Har ni kollat vad ni har för någonting liggandes i lådorna?

Tyvärr är även den kriminella världen lika uppdaterad om det här som den finansiella, och antalet rån mot guld- och uraffärer har ökat med 50 procent i år, enligt handeln.
”Med dagens höga guldpris är det guld och smycken som är tjuvarnas
favoritobjekt”, säger Daniel Claesson, pressansvarig vid försäkringsbolaget If.

Kanske ska man kika om man kan hitta något spännande på färskvarumarknaden i stället?
I fjol ansågs 7 300 kronor vara ett saftigt pris för ett kilo premiärhummer på auktion. För några veckor sedan klubbades hummern för 31 600 kronor!
Hummer i all ära, men nog borde man kunna skrämma upp priserna på renkött, hjortron och getost. Säkert kan man lura i japanerna att torkad, vit getost ger potensen oanad kraft. När någonting är riktigt, riktigt dyrt, blir det attraktivt för guldkantade målgrupper.
Ge järnet, Matriket Jämtland!

Man kan även bli politisk vilde i riksdagen, som William Petzäll (tidigare sverigedemokrat). Utan att lyfta ett finger kan han kvittera ut sitt arvode på 56 000 kronor i månaden resten av mandatperioden, cirka 2,5 miljoner kronor. Därefter får han en inkomstgaranti på 537 000 kronor i ett år. Eftersom han är bosatt i Varberg har han rätt till en betald bostad i Stockholm plus 110 kronor i skattefritt traktamente per dag när han är i Stockholm.
Nej, det känns inte bra. Ärligare då med getmese till överpriser.

Ni var många som hade koll på era Nobelpristagare i förra veckans tävling. Det var förstås citat 7 som var rätt svar, ”Gösta Berlings saga” av Selma Lagerlöf. Hon fick Nobelpriset 1909, vilket många kunde.
Ernest Hemingway fick ju också Nobelpriset (1954), men citat nummer 6 var inte hämtat ur ”Den gamle och havet”, som många trodde. Det var bara ett rent påhitt av mig!
Förutom citat 6 var också citat 2, 4 och 5 ren fejk. Diktpekoralet var alltså inte hämtat från någon av Tranströmers böcker …
Citat 1 kom från ”Lysande utsikter” av Charles Dickens, citat 3 från ”Utvandrarna” av Vilhelm Moberg, och citat 8 var hämtat ur Charlotte Brontës ”Jane Eyre”.
Gunnar Holm i Offerdal vann bokpaketet. Grattis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *