Vem är författaren som fick Nobelpriset i litteratur?

I torsdags, prick klockan 13, klev Svenska Akademiens ständige sekreterare, Peter Englund, fram inför den samlade världspressen och meddelade att den svenske poeten Tomas Tranströmer får 2011 års Nobelpris i litteratur.
Har ni läst Tranströmer? Hört namnet i alla fall? Hur många Nobelpristagare har ni verkligen läst, handen på hjärtat?
Här på sidan finns utdrag ut åtta böcker – fyra finns på riktigt, fyra är bara rent och skärt hittepå.
Ett av utdragen är från en bok som finns i verkligheten, vars författare belönades med Nobelpriset. Vilket citat är det? Vem är författaren och vad heter boken?
Mejla in ditt svar till kicki.gustafsson@op.se, eller skicka ett vykort till mig under adressen ÖP, Box 720, 831 28 Östersund.
Senast onsdag vill jag ha era svar.
Vinnaren får ett bokpaket med tre pocketar: ”Den sjätte gudinnan” av Karin Alfredsson, ”Elefantskötarens barn” av Peter Høeg och ”Livet”, Keith Richards självbiografi.
Lycka till!

citat 1
Min fars släktnamn var Pirrip och mitt eget förnamn Philip, och av dessa båda namn kunde min barnatunga inte åstadkomma något längre och tydligare än Pip. Således kallade jag mig själv för Pip, pch det gjorde också andra människor.
Jag uppger min fars släktnamn som Pirrip med stöd av hans gravsten och min systers uttalande – mrs Joe Gargery, som var gift med smeden.

citat 2
Jag och Keffie gled runt inne på klubben med ett enda mål  att hitta varsin villig kille, killar som förstod vad det innebar att tillfredsställa en modern kvinna som visste att ta för sig. Men det var mest bleksiktiga torrisar så långt ögat nådde.
– Fan ere frågan om? Fan glor’u på? väste en tufsig fetknopp när jag killade honom under hakan med en av mina långa, rödlackerade naglar.
– Du kan vara på väg att få uppleva ditt livs bästa natt, men bara om du har stake nog, kuttrade jag, och insåg att det var Ulf Lundell som satt där och småspydde ned i bärsen.

citat 3
När hennes invändningar började tryta kom hon alltid med detta:
– Om nåen annan hade farit förut! Men ingen häromkring har utflöttat än.
Hans svar var alltid detsamma:
– Så får jag bli den förste. Nåen måste bli den förste. I alla företag i världen.
– Å du vill ta på dej ansvaret?
– Jaa. Nåen måste ta ansvaret. I alla värv.

citat 4
I samma ögonblick som gevärskulan lämnade pipan i Istanbul, klev Uztek Mrimba av tåget i Zagreb. Detta sammanträffade var, skulle det visa sig, en bredaxlad fingervisning från gudarna om att livet aldrig skulle bli detsamma igen. Att livet, döden och profeternas mässande nu hade nått vägs ände.
Men om detta visste just nu Uztek ingenting alls. Nu var det enda som steg fram i hans inre Marzinka, den yppiga getarflickan från bergen, flickan som hypnotiserade honom med sin sensuella kropp, och vars bottenlösa ögon berättade skogarnas och vindarnas tusenåriga sagor.

citat 5
Kantighetens förtäckta våg
sträcker sig in i horisonten
– förintar varje sekund.
Vallpojkens rop slocknar
i en ocean som torkat ut
– bödeln reser rygg.
Ett nät av skimrande tankar
sänder sitt rop mot avgrunden
– vibrationen
stänker ned
generationer.

citat 6
Nu var det bara han och havet.
Båten krängde åt alla håll, men han bad inte Gud om hjälp. Han hade vänt sig från Gud för att aldrig återvända. Gud fanns för de andra, inte för honom. Gud hade tagit ifrån allt som hade berett honom glädje.
Nu fanns havet, båten och mannen. Stormen.
Bitterhetens graal.

citat 7
Äntligen stod prästen i predikstolen.
Församlingens huvuden lyftes. Så, där var han ändå! Det skulle inte bli mässfall denna söndagen såsom den förra och många söndagar förut.
Prästen var ung, hög, smärt och strålande vacker. Om man hade välvt en hjälm över hans huvud och hängt svärd och brynja på honom, skulle man ha kunnat hugga honom i marmor och uppkalla bilden efter den skönaste av atenare.
Prästen hade en skalds djupa ögon och en fältherres fasta, runda haka, allt hos honom var skönt, fint, uttrycksfullt, genomglödgat av snille och andligt liv.

citat 8
Läsare, jag gifte mig med honom. I all stillhet vigdes vi, de enda närvarande var han och jag, prästen och klockaren. När vi kom tillbaka från kyrkan gick jag in i köket, där Mary höll på med middagen och John satt och skurade knivarna, och sade:
– Jag har gift mig med mr Rochester i dag, Mary.
Både hushållerskan och hennes man var sådana där hyggliga, godmodiga människor som man alltid lugnt kan berätta en uppseendeväckande nyhet för utan att riskera att få öronen genomborrade av gälla skrik och sedan dränkas av en störtflod av av mångordig förundran.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *