Man får faktiskt vara så här. Alla måste inte vara kameleonter.

Hej igen! Som ni ser har den här sidan och hela Lördagsbilagan fått ett rejält ansiktslyft.

Att förnya sig med jämna mellanrum är väldigt omhuldat nuförtiden. Vi är ju alla våra egna varumärken, och vem vill se ut som Konsums blåvita varor i all oändlighet? Nej, byt frisyr ett par gånger om år, och var inte rädd för att experimentera. Kläder i garderoben som du inte använt på ett halvår – ut med dem bara.

Byt jobb när du ändå är i farten! Unga människor i dag blir inte målare, snickare och lärare – nej, man ”arbetar som” målare. Underförstått: ”Det här gör jag just nu, men vad jag gör om ett år eller två, det har jag ingen aning om. Men inte tänker jag bli fast här.”

Låt mig ödmjukt erkänna att jag är förnyelsens raka motsats:

•   Journalist var ett yrke jag började fundera över redan som 10-åring i fjärde klass.

•   Jag har jobbat här på ÖP sedan 1985 (ja, det stämmer: 26 år alltså) då jag gick ut Journalisthögskolan.

•   Just i år är det prick 20 år sedan jag flyttade till Torvalla, och 13 år

sedan vi köpte huset där vi bor i än i dag.

•   Jag träffade min man för 22 år sedan, och vi har varit gifta i 19.

•   Jag har haft snedbena sedan 1982, och samma basfrisyr sedan 1984

(ibland långt, ibland uppklippt, någon gång permanentat, men alltid snedbena och lång lugg som kan dras bakom örat).

•   Jag tycker egentligen att den allra bästa musiken gjordes på 1970-talet.

Inför den här krönikan funderade jag länge på vad som kan vara den mest radikala förändring jag gjort det senaste året, och kom fram till att det måste vara att jag, som är en inbiten tedrickare, faktiskt har lärt mig att uppskatta en riktigt god espresso. Häpp!

Men man får faktiskt vara så här. Alla måste inte vara kameleonter. Och visst måste väl Lady Gaga sjunga även för sådana som oss?

”I’m beautiful in my way / ’cause God makes no mistakes / I’m on the right track, baby / I was born this way.”

I arabvärlden har förnyelsen stått som spön i backen det här året. Här har jag lagt märke till en liten trend – vi skulle kunna kalla den diktatorsförnyelse. Vad har Egyptens Hosni Mubarak, 83 år, Libyens Muammar Gadaffi, 69, och Syriens Bashar al-Assad, 46, gemensamt? Svarar ni att de är hatade av folket är det visserligen sant, men det jag tänkte på var att dessa svarthåriga herrar tycks vara immuna mot grått hår, oavsett hur gamla de blir. Tror ni att de färgar håret själva eller går de på salong? Kanske är detta snarare konservering än förnyelse, men i alla fall …

I det här sammanhanget kan jag inte låta bli att nämna Italiens Silvio Berlusconi, 74. Han har även gjort hårtransplantationer, och inget fel i det, men borde inte landets ekonomi gå före flinten?

I morgon är det tio år sedan de två planen flög in i World Trade Center i New York. Så här skrev jag i min blogg två dagar efteråt:

”På väg hem från jobbet i tisdags lyssnade jag på radion i bilen. Löpet i ’Efter Tre’ med Camilla Kvartoft avslutades med ’mer om flygplansolyckan på Manhattan senare i sändningen.’

Jaha? Har det varit en olycka mitt på Manhattan? tänkte jag. Slog på text-tv klockan 15.30. Fem döda och minst tusen skadade.

Jag ringde förstås redaktionen när vidden av det hela började gå upp för oss. Och efter någon timme åkte jag in till jobbet. I frenetiskt tempo jobbade vi alla på ÖP:s redaktion, och jag var inte hemma förrän klockan 01.30 natten mot onsdag. Då hade jag tillbringat 15 timmar på jobbet.

På tv:n ser jag om och om igen tornen i World Trade Center rasa samman, om och om igen amatörvideon som visar när det första planet kör rakt in i det första tornet. Och varje gång undrar jag hur detta ska sluta.”

I dag vet vi. USA startade ”kriget mot terrorn”, och i maj i år dödades Usama bin Ladin av ett amerikanskt specialförband i Pakistan. Jag kan inte låta bli att stämma in med den bloggare som tyckte att ett värre straff hade varit om bin Ladin tvingats gå genom säkerhetskontrollerna på världens flygplatser resten av livet.

Håll med om att det hade varit en fin förnyelse av rättsprocessen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *