Har jag verkligen fått med mig allt nu?

När ni läser detta är jag i Tjeckiens huvudstad Prag tillsammans med maken för att möta våren, äta hotellfrukost, insupa lite kultur och ha det bra i största allmänhet.

Om jag tog mig i väg, vill säga.

Det kan vara så att jag fortfarande är hemma och håller på att packa, helt oförmögen att bestämma vilka svarta skor jag ska ta med mig och vilka som får stanna hemma.

KBT kanske vore någonting för mig att satsa på, för att komma till rätta med min allt mer galopperande packningsneuros?

Kognitiv beteendeterapi, KBT, har blivit allt vanligare under senare år.

”Terapin fokuserar på att förändra tankar, vanor och beteenden för att hjälpa människor att leva ett bättre liv”, sammanfattas metoden av Wikipedia. Lite slarvigt kan man säga att i stället för att lägga mest tid och energi på att klura ut varför man fått problem, ägnar man sig i stället åt att få bukt med symptomen (ångest, tvångshandlingar, oförmåga att säga nej och så vidare).

KBT fungerar bra på vanliga ångesttillstånd, och kan till exempel användas vid lättare depressioner, rökavvänjning och när flygrädsla ska botas.

Det borde alltså gå att få bukt även med oss som blir flammiga över hela kroppen när vi måste packa en resväska.

Säkert är ni flera som har det som jag, och säkert är många av er kvinnor.

Ni vet hur det är – man ska vara borta tre dagar, gå på teater en kväll, äta på en riktigt bra restaurang en eller två kvällar, flanera omkring på gator och torg, kanske besöka ett museum … ja, ni fattar själva. Att planera packningen inför en sådan tripp kräver en mastersexamen i kvantfysik. Det är ju så oerhört många variabler att ställning till:

Vädret. Om yr.no spår halvmulet och 18 grader men smhi.se tror på bara en-fjärdedels-mulet och 20 grader, vem ska man då lita på? Ska jag ta med ett paraply? Helt regnställ? Lägga ned en flaska solskyddskräm, SPF 40? Behöver jag shorts? Blir det så kallt på kvällarna att en norsk lusekofta skulle vara skön att ta på sig? Flanellpyjamas eller kort babydoll av siden?

Bekvämlighet. Ska jag satsa på olika skor för- och eftermiddag för att inte tårna ska nötas på samma sätt hela tiden? Ska jag ta med både vanliga plåster och sådana som är gjorda just för skavsår? Ska jag ta de lite mjukare och skönare jeansen eller ska jag satsa på de nya, som visserligen är lite obekvämare men också snyggare? Jeans-tajts eller vanliga leggings? Svarta, vita eller blå? Alla tre?

Klä-sig-fin-syndromet. Klänning eller kjol? Snygga finbyxan? Vilka skor ser bäst ut till de olika alternativen? Finns det några skor som passar till allt? Hel body att ha under klänningen eller matchande bh och trosa? Kavaj? Sjal stor nog att svepa in sig i? Kan man äta lunch i jeans eller måste man ha skräddade byxor? Är knähöga svarta lackstövlar over the top?

Överdelspusslandet. Om jag tar den ljusa koftan, kan jag då ha den randiga t-shirten eller passar bara enfärgat? Om jag tar med mig tre koftor för att täcka alla eventualiteter, kommer jag då att använda alla eller inte någon av dem? Bör jag ha med mig ett långärmat och ett kortärmat alternativ för varje dag? Är det läge att ta på sig en väst?

Bra-att-ha-syndromet. Ska jag lägga ned resestrykjärnet eller ska jag våga lita på att hotellet har ett? Ska jag lägga ned hårtorken eller ska jag lita på att hotellet har en? Ska jag lägga ned min egen kudde så att jag kan sova, eller ska jag lita på att hotellets är

tillräckligt mjuk? Ska jag ta med svenskt kaffe trots att jag egentligen bara dricker te?

Ytterplags problematiken (hopplösast av allt). Kavaj? Täckjacka? Vårkappa? Dunväst? Trenchcoat? Svart sopsäck med hål för huvud och armar?

När jag var 17 år tågluffade jag en månad med liten packning som rymdes i en ryggsäck. När jag var 19 packade jag en jättestor väska inför ett helt år som au pair i London. Minns inte att jag behövde uppsöka psykakuten någon av gångerna.

Hur blev det så här?

Ni som reser med tandborsten och ett ombyte i en plastpåse, hur tänker ni? Hör av till mig och berätta! Se det som en del av min terapi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *