Gluten? Nej tack!

Det här året har jag inlett med att äta glutenfritt. Har tagit diverse prover som indikerar ganska klart att jag har utvecklat glutenintolerans. Har inte gjort någon biopsi, men i samråd med läkare ska jag nu äta helt glutenfritt i minst en månad och sedan ta nya blodprover (har bl a haft lågt kalk vilket kan bero på att tarmen inte tagit upp D-vitamin som den ska).

I början, när beskedet kom, kändes det skitjobbigt, men jag tror faktiskt inte att det behöver bli så svårt och krångligt. Har inte testat att baka något ännu, utan provar lite olika brödvarianter som finns att köpa. Maken gjorde plättar med glutenfritt mjöl, och de blev hur bra som helt.

Om/när jag börjar baka kan jag mycket väl tänka mig att jag blir helt galen ett tag och inte gör annat än bakar och letar recept på nätet, dvs går på i 180 som vanligt när jag blir intresserad av något!

I dag är det sjätte dagen, och jag tycker faktiskt att det börjar kännas lite annorlunda i mage/tarmar (sorry, ska försöka låta bli att bli alltför grafisk…). Känns som att ett visst lugn har infunnit sig!

I övrigt kör jag som vanligt i januari – inget godis och ingen alkohol. Godiset hoppas jag kunna låta bli helt även när januari är slut. Har haft årslånga godisuppehåll tidigare, och jag mår bra av det. Möjligen kan jag tänka mig att tillåta mörk choklad från Valrhona med 70-procentig kakaohalt, men skippa resten. Jag äter nästan alltid godis som en sorts belöning, att jag är ”värd” det av diverse olika anledningar, och jag vill komma bort från det.

Sen vill jag väldigt gärna gå ned några kilo också! 2005 gick jag ned till 55 kilo, och det är drömmen nu med. Tror att det är svårare nu, när klimakteriet har börjat, men med vettig kosthållning och mycket träning borde det vara möjligt att åtminstone tappa ett par kilo!

God fortsättning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *