Vad betyder väl ett läkarintyg för Försäkringskassan?

Självklart kunde inte Försäkringskassan låta bli att överklaga tingsrättsdomen om att fyra gravida kvinnor diskriminerades när de nekades sjukpenning.

– Vi gör alltid en bedömning om det finns en sjukdom som sätter ner arbetsförmågan. Graviditet är ingen sjukdom, säger försäkringsdirektör Birgitta Målsäter till TT.

För att få sjukpenning under graviditeten måste arbetsförmågan vara nedsatt med minst en fjärdedel. Men vad betyder väl ett eller två eller femton läkarintyg som förklarar att så är fallet för Försäkringskassan? Platt intet! ”Graviditet är ingen sjukdom, graviditet är ingen sjukdom” är det heliga mantrat som mässas så fort ämnet kommer på tal.

Märkligt nog är graviditet fortfarande den största omställning en kvinnokropp kan genomgå, och riskfri är den sannerligen inte. I stora delar av världen dör kvinnor på grund av problem under graviditeten eller när de ska föda.

Men i Sverige var det tydligen bara farligt och omvälvande förr i världen, nuförtiden kan ingenting hända. Graviditet är ingen sjukdom och hör sen!

Försäkringskassan förändras i takt med att de nya tuffare sjukförsäkringsreglerna tas i bruk.  Mer och mer påminner den om något i Kafkas ”Processen”. Kroniskt sjuka människor finner sig plötsligt utförsäkrade och förväntas hitta en arbetsgivare som vill satsa på någon som räknar det som en bra dag när man orkar plocka upp posten ur brevlådan.

Ja, det känns väl rimligt? Visst har vi alla läst platsannonserna som ser ut ungefär så här:

”Projektledare och controller sökes

• Saknar du all kraft och initiativförmåga? Har du ständig värk och lätt till illamående? Händer det att du måste ligga och vila ett par timmar mitt på dagen för att klara dig till kvällen? Då är det dig vi söker!  Du som känner dig rädd, bräcklig och utsatt och inte törs tänka på morgondagen är en välkommen medarbetare hos oss.

• God förmåga att leda och utveckla är förstås ett plus, samt att du är drivande, uthållig och kan hantera ett flertal olika ansvarsområden samt kopplingar mellan dem.”

På DN Debatt berättade i onsdags sju specialistläkare och en kurator vid onkologkliniken på Karolinska universitetssjukhuset, om hur kroniskt sjuka cancerpatienter ska tvingas ut på arbetsmarknaden. De sjuka prövas nämligen mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagars sjukskrivning och måste söka nytt jobb om de inte kan jobba heltid hos sin gamla arbetsgivare. Dessutom ifrågasätts ofta läkarnas bedömning av patienternas arbetsförmåga av den allvetande Försäkringskassan: ”Detta gäller även patienter som har fått återfall (metastaser) trots att detta tillstånd med få undantag på sikt leder till döden”, skriver läkarna.

Men sådant här dumt prat upprör socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M):

– Det gör mig arg och ledsen när man pratar om att svårt sjuka människor ska tvingas till arbetsförmedlingen. Så är det absolut inte. Är man svårt sjuk, om hälsoläget riskerar att försämras om man deltar eller om man har en psykisk sjukdom, då gör försäkringskassan troligtvis bedömningen att de inte ska till arbetsförmedlingen, säger hon till TT.

Troligtvis? Men det har ju faktiskt hänt flera gånger!

Nej, det enklaste måste ju ändå vara att vi helt skrotar sjukförsäkringen, så slipper vi dessa förnedrande avslag och misstänkliggöranden. Och tänk så mycket pengar vi sparar! Då kan cheferna på våra statliga affärsdrivande verk få ännu högre bonusar, och det är de ju så väl värda.

Folk får teckna privata försäkringar eller lita på barnen. Köpa en Trisslott. Binda kvastar i köket och sälja på torget. Sjunga en stump på gågatan och lita på givmilda medmänniskor. Knäppa händerna och be en stilla bön.

Vi är där fortare än ni tror.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *