Fängelset som inte finns och häktet som försvinner

Östersund är på väg att förlora häktet igen. Förra gången var 1995 och då precis som nu handlade det om att Kriminalvården inte sade sig ha några pengar.

Poliser, advokater, misstänkta och diverse jurister tvingades i stället resa 21 mil enkel resa till häktet Härnösand, ibland vid överbeläggning till Gävle och Falun och i extrema fall även till Uppsala. Att dessa resor slukade massor med tid och pengar låtsades man inte om.

Men, lo and behold, elva år senare fick Östersund på nytt ett häkte! För nu skulle nämligen staden begåvas med ett fängelse, och då behövdes ett häkte.

Men säg den lycka som varar för evigt – det bidde inget fängelse, det bidde inte ens en tumme. Kriminalvården har inga pengar nu heller och får inga nya av Beatrice Ask, så fängelset blir inte av, och då kan man tydligen inte ha kvar häktet heller:

– Det har ju varit temporärt hela tiden, med inriktning på ett fängelse i Östersund där det riktiga häktet skulle ligga, sa Christer Arvidsson, biträdande chef på häktet i Östersund till SVT Mittnytt.

Och till ÖP sa Bengt-Åke Dahlberg, samordnare på häktet:

– Vi öppnade enbart med Verksmon i sikte. Jag har svårt att tro att vi blir kvar.

Det är här jag inte riktigt får matematiken att gå ihop. I tre år har vi alltså bedrivit häktesverksamhet med 17–18 anställda i Östersund utifrån en idé om att det ska byggas ett fängelse. Fängelset har alls icke funnits i den reella, materiella världen. Inga bovar har här skakat galler. Men tack vare idén om fängelset har vi kunnat ha ett häkte – ett häkte där personer bevisligen suttit häktade och där livs levande personal arbetat.

Nu, när samma fängelse – som aldrig har funnits – inte längre ska byggas, då kan vi inte längre ha häktet kvar. Vad är egentligen skillnaden i realiteten? Är inte detta väldigt, väldigt konstigt ju mer man tänker på det?

Försäkringsbolagen tjänar grova pengar på att saker som vi inne i huvudet föreställer oss kan hända, aldrig händer (och som när de äger rum ändå inte leder till utbetalningar eftersom försäkringstagaren aldrig läste det finstilta eller anklagas för att själv ha tänt på). Kan då inte vi bara fortsätta låtsas att det ska byggas ett fängelse i Östersund? Så kan vi ha kvar häktet!

Låtsasleken finns överallt:

• På Stadsdel Norr har man nyss invigt en förskola och en livsmedelsbutik lika stor som ett mindre fjällmassiv trots att det inte bor en enda människa på det nya området. Men man hoppas att det ska bli både bostäder och hyresgäster.

• Jämtkraft Arena har byggts utifrån idén att Östersund en dag ska ha ett fotbollslag i Allsvenskan, eller att Bruce Springsteen gör en avstickare på nästa Sverigeturné.

• Michael Jackson finns bevisligen inte längre utan har varit död i flera månader och är vad jag kan förstå begravd med hjärna och allt – ändå har han precis släppt en ny låt och tjänar tydligen mer pengar nu än han gjorde när han levde.

Ute på Verksmon i Torvalla finns ett kalhygge stort som 33 fotbollsplaner. Detta i en stad som saknar elitfotboll. Men hörni! Kanske man skulle kunna bygga ett häkte där …?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *