Krusbärssylt. En exposé.

För några år sen planterade vi i en krusbärsbuske för att det är så gott med krusbärssylt. Minns inte riktigt när – 2004, 2005?

Augusti 2007. Tre burkar. Något mindre än året innan (då jag tyvärr inte tog kort på burkarna). Svartvinbär med några bitar äpple (blev väldigt ”chunky” och gott!).

Augusti 2008. Mera bär! Lade på ny jord under buskarna och gödslade.

Augusti 2009. Busken har gått helt bananas och producerade så många bär att jag blev chockad när jag började plocka. Det tog aldrig slut! 4,6 kilo bär! Det fanns säkert ett par deciliter kvar när jag till slut gick in, men då var jag så sönderstucken av taggar att det fick vara.

Mer än dubbelt så många bär på ett enda år! Det måste vara fjolårets jord+gödsel som gav resultat, för i år lade jag inte på något nytt. Men ändå. Det är bara en enda buske!

Krusbär är verkligen Nordens druva. När man lyfter på grenarna som inte ser ut att ha ett enda bär visar det sig att de hänger i klasar. Perfekta, orörda, vackra. Så himla kul! Man känner sig privilegierad.

Vi har en svartvinbärsbuske också, men de bären är mycket tristare tycker jag. I fjol fick fåglarna ta dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *