Hallå där ute…?

Finns det någon som läser den här sidan längre? Jag har ju blivit helt hopplöst dålig på att uppdatera.

Jag skulle egentligen vilja göra om hela den sidan till en ren sömnads-/quiltblogg. Men eftersom jag inte har hållit på och administrera WordPress och index-filer sedan hösten 2008 känns det nästan oöverstigligt. Men nån gång…

Vårkänslor

Laxrosa tulpaner står på bordet, ute är det tö och i går beställde vi en weekend resa till Prag! Vi åker fredag 1 april och hem måndag 4. Såg någon uppgift om att temperaturen ligger runt 10 grader då… Vi har aldrig varit i Prag, så det ska bli så kul! Av det jag läst så är ju såväl Prag som Tjeckien närmast en vagga för europeisk kulturhistoria genom seklerna.

Här ska vi bo:

Hotell Esplande, ett 5-stjärnigt (!) hotell från 1927. Priserna ligger liksom på en annan nivå än i London och Paris… Mittemot ligger Prags statsopera, och där ska vi redan på fredagkväll se La Bohème! Vi har biljetter på rad 9, parkett. Oh, vad jag längtar!

Gluten? Nej tack!

Det här året har jag inlett med att äta glutenfritt. Har tagit diverse prover som indikerar ganska klart att jag har utvecklat glutenintolerans. Har inte gjort någon biopsi, men i samråd med läkare ska jag nu äta helt glutenfritt i minst en månad och sedan ta nya blodprover (har bl a haft lågt kalk vilket kan bero på att tarmen inte tagit upp D-vitamin som den ska).

I början, när beskedet kom, kändes det skitjobbigt, men jag tror faktiskt inte att det behöver bli så svårt och krångligt. Har inte testat att baka något ännu, utan provar lite olika brödvarianter som finns att köpa. Maken gjorde plättar med glutenfritt mjöl, och de blev hur bra som helt.

Om/när jag börjar baka kan jag mycket väl tänka mig att jag blir helt galen ett tag och inte gör annat än bakar och letar recept på nätet, dvs går på i 180 som vanligt när jag blir intresserad av något!

I dag är det sjätte dagen, och jag tycker faktiskt att det börjar kännas lite annorlunda i mage/tarmar (sorry, ska försöka låta bli att bli alltför grafisk…). Känns som att ett visst lugn har infunnit sig!

I övrigt kör jag som vanligt i januari – inget godis och ingen alkohol. Godiset hoppas jag kunna låta bli helt även när januari är slut. Har haft årslånga godisuppehåll tidigare, och jag mår bra av det. Möjligen kan jag tänka mig att tillåta mörk choklad från Valrhona med 70-procentig kakaohalt, men skippa resten. Jag äter nästan alltid godis som en sorts belöning, att jag är ”värd” det av diverse olika anledningar, och jag vill komma bort från det.

Sen vill jag väldigt gärna gå ned några kilo också! 2005 gick jag ned till 55 kilo, och det är drömmen nu med. Tror att det är svårare nu, när klimakteriet har börjat, men med vettig kosthållning och mycket träning borde det vara möjligt att åtminstone tappa ett par kilo!

God fortsättning!