The necessary clutch wallet (NCW)

The necessary clutch wallet (NCW) är en plånbok/aftonväska/handledsväska som skapats av kanadensiska Janelle MacKay på Emmaline Bags. Jag tror inte jag överdriver när jag säger att den fått närmast kultstatus på nätet; i skrivande stund är vi 5 068 medlemmar i Facebookgruppen NCW addicts, och fans till mönstret har även tagit fram en mindre modell. Gemensamt för de flesta är att när man väl har sytt en NCW vill man genast sy flera.

Själv har jag bara sytt ett exemplar, sedan var det dags för fotoperation och gips i sex veckor. Men det ska bli flera! Detta första ex fick min dotter i julklapp.

ncw1

Här har jag satt en handledsrem på ena sidan, men det går också att sätta den på andra sidan. Man kan också sätta på en längre rem om man man vill bära den som axelremsväska. I originalmönstret sitter det en bred bård längs kanten på locket, men det har jag inte testat ännu. Men jag ska…

ncw2

Inget av dessa tyger hör ihop med varandra, men matchar verkligen varandra bra.

ncw3

NCW rymmer tolv kort (id, bankkort osv), har två fack innanför kortfickorna där man till exempel kan förvara sedlar, har en blixtlåsförsedd ficka i mitten (mynt, läppstift osv) och ett utrymme i mitten där man kan ha mobilen. Vanliga varianter är att man gör två blixtlåsfickor och att man sätter en liten ”säkerhetstamp” över den öppna fickan i mitten så att inte det som ligger där faller ut. Beroende på vad man använder för mellanlägg kan fickor och ”kropp” bli olika styva – ibland behövs en tamp, ibland inte.

ncw4

Jag tycker att NCW kanske är aningen för stor för att ha i de handväskor som jag brukar använda till vardags (de är rätt slanka), men samtidigt är det praktiskt med en plånbok som rymmer mycket. Och den skulle vara perfekt för en kväll på fest eller restaurang!

Nästa version jag syr ska ha styvare mellanlägg i såväl lock som kropp. Men gipset ska inte av förrän 2 februari och sen blir det rehabträning, så jag vet inte när jag är redo. Funderar förstås nästan varje kväll på tyger! William Morris? Kaffe Fassett? Tula Pink? Förmodligen måste jag göra tre stycken på en gång.

 

Tredje Swoonväskan

Jag opererade foten nu i december, och om man ska sova en natt på sjukhuset måste man ju ha en ny väska med prylarna man behöver! Detta är modellen Evelyn från Swoon Patterns i USA. Tygerna har jag haft jättelänge men inte kombinerat förrän nu.

Det är så snyggt att sätta en metallstopp i slutet av blixtlåset! Ser proffsigt ut.

Eftersom jag är journalist känns ju det här fodertyget helt perfekt. Köpte det i New York 2011. Det finns en blixtlåsficka i ena sidan och i botten ligger en stadig platta.

Blixtlåset sydde jag fast mellan infodringen och fodret, det är den snyggaste lösningen tycker jag.

Väskan rymmer en hel del och är inte tänkt att användas som handväska. Funkade utmärkt för en övernattning!

Och här ser man på ett ungefär hur stor den är.