Den halva procentenheten får krigsrubriker

Så sänkte då Riksbanken sin viktigaste styrränta, den heliga reporäntan, till 0,5 procent. Samma dag varslade Aditro 246 av sina 400 anställda i Östersund. Tror ni de kände sig tröstade av räntesänkningen?

Nej, inte jag heller. 

Några av dem kanske har bolån som nu blir aningens billigare, men det är klen lindring när man inte längre har någon inkomst.

 

En procentenhet i största allmänhet brukar inte vara så mycket att prata om, och man kan tycka att en halv procentenhet borde gå i det närmaste obemärkt förbi. Men nu handlar det om Ekonomi och vi befinner oss mitt i Krisen, så den halva procentenheten blir en nyhet som får krigsrubriker i vartenda massmedium. 

Och i tv-studior och i kolumner stöts och blöts denna halva procentenhet av all sköns experter; ekonomer, ledande politiker, bankdirektörer, analytiker och rådgivare: Hur betydelsefull är den här sänkningen? Vad kommer den att innebära? Vänder det nu?

 

På detta svarar experterna att det var en väntad sänkning, men att den var oväntat liten, eller att den var oväntat stor, och nu kan man vänta sig mera, eller så kan man inte vänta sig mera, och nu har det nog vänt, eller så har vi bara sett början av den värsta ekonomiska krisen sedan romarriket föll samman, och det troligaste scenariot nu är att Riksbanken inför ättestupan för snart kan vi inte betala ut några pensioner till våra pensionärer längre och vem ska ta hand om dem?

 

Fast om man heter Christer Elmehagen och är AMF:s förre vd, då behöver man inte oroa sig. Då kan man tjäna 33 miljoner på att flytta sina pensionspengar när det står klart att företaget som man leder måste göra ett så kallat ”återtag” hos kunderna, det vill säga kreti och pleti, pöbeln och packet, som sänker kundernas sparbelopp med 8 procent. Vice vd:n Ingvar Skeberg fick sparken när han gjorde samma sak, medan Elmehagen i stället får fortsätta att lyfta en pension som är så hög att styrelsen fortfarande inte har förstått den.

 

I en intervju med TT varnar Swedbanks privatekonom Erika Pahne för att dagens låga räntenivå inte kommer att gälla för evigt. Nähä?! Enligt dagens prognoser kommer den rörliga boräntan att ligga kvar på dagens rekordlåga nivå under hela 2010, men sticka i väg kraftigt under 2011–2012.

– Det måste man ha i åtanke, säger Pahne.

På frågan om man ska binda sina bolån eller låta dem vara rörliga, svarar hon på zenbuddhistiskt vis:

– Det finns inget självklart svar vad som är bäst.

 

Folk som har utbildning för att hålla på med pengar har med andra ord ingen som helst aning om vad som kommer att hända i framtiden. Hörde ni 25 april 2008 någon enda privatekonom eller börsanalytiker säga att om ett år, gott folk, då vadar vi i varsel upp till armhålorna? Då ryker 246 jobb på Aditro?

Nej, inte jag heller.

Men förmodligen satt de i de vanliga tv-sofforna och analyserade andra siffror. Fullt upptagna med att förutspå en framtid som aldrig inföll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *