Nu ska det äntligen bli av

Jag har en dålig rygg. Den är överrörlig på vissa ställen och stel på andra. I övergångarna uppstår problem – jag blir stel och trött och det liksom drar i ryggen på ett otrevligt sätt. Som tur är har jag en duktig naprapat som tar hand om mig när det behövs (eller har och har, det är väl snarast så att han har mig – som betalande kund).

Vårt förhållande fungerar ungefär som när man kör iväg bilen till service en gång om året. Fylla på spolarvätska och kolla oljan kan jag göra själv (fast i verkligheten är det min man och inte jag som gör det), men ska det börja skruvas på grejer behöver jag professionell hjälp, för att inte tala om när någonting är trasigt.

 

Just nu är jag i det trasiga läget, så det har blivit ett par besök hos naprapaten.

– Hur var det nu – visst fick du en magövning av mig förra gången du var här? frågade han.

Vi har nämligen pratat en hel del om vad man kan göra själv för ryggen, och det handlar då bland annat om att stärka magmusklerna för att motverka svanken, och att växla mellan att stå och sitta vid skrivbordet på jobbet.

Med skammens rodnad på kinderna tvingas jag erkänna att, jo, jag fick en övning som skulle vara bra för nedre delen av magen, men … jag har inte gjort den. Den var ganska tung och svår och därför tråkig. 

Nå, men står jag och jobbar då? Hrrm. Tja. Jo. 

Någon gång? Kanske.

 

Jag skäms ungefär som när man är hos tandläkaren och lovar att från och med nu ska jag på heder och samvete börja använda tandtråd varje dag. Pråmmis!

Men varför skäms jag inför en naprapat och en tandläkare som om de vore mina föräldrar eller lärare? Det är väl inför mig själv jag borde skämmas. Det är ju inte naprapatens rygg som blir sämre av att jag slarvar med träningen, utan min egen.

 

Jag inbillar mig att jag inte är ensam om att smita undan det som känns jobbigt och tråkigt. Vi moderna nutidsmänniskor vill inte hålla på med sådant som inte ger märkbart resultat på en gång. Vi vill helst ha en knapp att trycka på och sedan ska det vara klart. Bantar vi vill vi gå ned fem kilo på en vecka, och har inte magen försvunnit då är det enklare att boka tid för fettsugning. Och att träna upp sina muskler tar tid – är det ens någon idé att börja?

Det är alltid lättare att tala om för andra hur de ska bete sig än att säga åt sig själv. Det är lite tokigt, eftersom man inte kan ändra någon annan människa än sig själv. Ändå beter vi oss helt tvärtemot! Vad dumt.

Men nu lovar jag: Jag ska göra de där två magövningarna som Christer printade ut åt mig förra veckan. Varje dag! Och även fast det inte syns i den här texten så står jag faktiskt vid skrivbordet och skriver den. 

Nu kan det bara bli bättre!

5 kommentarer till “Nu ska det äntligen bli av”

 1. Hej Kicki!

  Jag läser din blogg nästan varje dag. Är intresserad av dina quiltarbeten. Läser idag om din ”dålig” rygg, och hur du går till naprapat. Jag har haft liknande problem, efter flera besök hos naprapat och bara tillfälligt bättre, sökte jag till en sjukgymnast som kan ryggar. Vilken skillnad! Hör gärna av dig så berättar jag mer.

  Med vänlig hälsning Eva W

 2. Hej!
  Tycker att du sytt en jättefin väska och speciellt nyfiken är jag på knappen. Det ser ut att vara magnetiskt! Var hittar man sådana och vad heter de? Jag har ”googlat” på magnetknapp men får inga bra träffar!

 3. Ewa W: Jag gillar min naprapat och har fullt förtroende för honom. Problemet är min rygg, och den är som den är. Tyvärr. Men tack!

  Jenny: Mina magnetknappar (som man syr i som en vanlig knapp) heter Buttics och tillverkas av det holländska företaget Pronty. http://www.pronty.nl/ Jag köpte mina i en vanlig tygaffär här i Östersund. Kan tyvärr inte hitta knapparna på Prontys sajt, lite konstigt…!

 4. Hej Kicki
  Kom in på din sida när jag sökte på karbinhakar. Jag såg att du hade fina ringar isydda på dina remmar till väskorna. Så jag undrar var du har fått tag i dem. Jag är ute efter sådana ringar som jag skulle ha till ett hundhalsband. Tacksam om jag kunde få reda på var jag kan få tag i dem
  MVH Ingela i Marstrand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *