Ingen jul utan pepparkakor

Om ni inte bakat pepparkakorna än är det i senaste laget att börja nu. I alla fall om ni hade tänkt göra degen själva. En pepparkaksdeg kan nämligen inte bakas ut direkt efter att den blandats, den måste ligga och vila i kylen i ungefär ett dygn. Då hinner mjölet svälla och alla smaker komma till sin rätt.

Jag brukar baka Kungens pepparkakor efter ett recept i 1954 års upplaga av Stora kokboken (Wezäta förlag). Det är samma recept som min mamma alltid använde, och kokboken var naturligtvis hennes. Ett kryss skrivet med blyerts i bokens marginal intill receptet markerar att här är det, det allra bästa. En annan anteckning lades till några år senare: ”Göres degen i assistenten, tillsätt nästan allt mjöl på en gång. Sant.” 

Varför skrev hon det där sista ordet, ”sant”? Kanske för att det var svårt att baka in allt mjöl om man gjorde degen för hand, och det var så hon gjorde den de första åren? Och sedan, när hushållsassistenten från Bosch hade inhandlats, så måste hon intyga för sig själv att nu gällde andra rutiner? Förmodligen var det så.

Utan Kungens pepparkakor blir det ingen riktig jul. Men varje gång jag gör degen inser jag att på samma sätt som cigaretter skulle förbjudas om de uppfanns i dag, skulle pepparkakor klassas som direkt hälsofarliga och dödskallemärkas av Livsmedelsverket. För vad är det egentligen degen innehåller?

Vitt mjöl. Smör. Strösocker. Sirap. Vispgrädde. Ett glykemiskt index som spränger alla gränser. 
Ni förstår ju själva.

Jodå, det ingår ju en del kryddor också, som kanel, ingefära och kryddnejlika, vilket har att göra med att man på medeltiden trodde mycket på kryddor som medicin. Nunnorna i Vadstena bakade och åt på 1400-talet pepparkakor för att underlätta matsmältningen. 

Den fiffigaste effekten av pepparkakor är annars att man blir snäll av dem. Och det är inget nytt påfund, inget som hittades på under 1800-talet när pepparkakan blev en julkaka. Unionskungen Hans, som regerade Sverige, Norge och Danmark 1497-1501, blev ordinerad pepparkakor av sin doktor. Kungen var ofta var på uselt humör, och det var en allmän uppfattning att man blev glad av pepparkakor. Det finns uppgifter från apoteket i Köpenhamn att man skickade hem flera kilo pepparkakor till kungen.

Man får hoppas att Obama och världens övriga ledare har pepparkakan i åtanke, nu när de smider ihop sina krispaket som ska rädda världens ekonomier från totalt sammanbrott. Varför inte införa obligatorisk pepparkaksförtäring strax innan börserna öppnar? 

Kanske bör Obama även minnas att om man trycker sönder en pepparkaka i handen och den delar sig i tre delar, får man tyst önska sig något man vill ska hända. Pröva ni också. Om vi alla gör det ska ni se att 2009 inte blir så dystert, trots allt.

En kommentar till “Ingen jul utan pepparkakor”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.