Necessär av tygrester (scraps)

I januari gjorde jag slag i saken och sydde en necessär som jag länge gått och funderat på: jag ville göra en mer fyrkantig version av de ovala necessärer/beauty bags som jag tidigare sytt (Nicole Mallalieus mönster), och jag ville sy den av överblivna tygrester (scraps), sånt som jag förvarar i mina lapplådor. Så här blev det:

För att det inte skulle bli alltför rörigt höll jag mig till några få färger: rött, vitt, svart och grått. Eftersom några tygbitar innehöll guldmönster använde jag guldtråd till stickningar.

Det här blev en ganska bullig necessär eftersom det är så många sömsmåner på grund av alla småbitar som jag sytt samman. Man kan se det rätt tydligt runt locket och botten:

Å andra sidan blev den rätt stadig och tappar inte form så lätt.

Bilden ovanför visar ”gångjärnet” på baksidan. Där satte jag tygbitarna horisontellt och inte vertikalt.

Här nedan ett par närbilder på hur handtaget sitter i metallringarna:

Det var väldigt roligt att blanda ihop alla dessa olika nyanser och strukturer till en helhet!

Trots att det var fjärde gången jag sydde den här (nu omgjorda) modellen, glömde jag bort hur man egentligen ska sy fodret. Jag använde ett mellanlägg med klister på båda sidor, och strök fast fodret på insidan. Så var det inte tänkt! Fodret ska sys på blixtlåset och sedan vikas över så att man bara ser blixtlåständerna, men det gick inte nu. I stället ser man hela blixtlåset som en svart orm runt insidan. När jag insåg vad jag hade gjort ville jag först bara slänga hela projektet i papperskorgen, men lugnade ned mig. Efter ett tag.

Nu tycker jag inte det gör så mycket att man ser även själva ”blixtlåsbandet” – det ser nästan lite fräckt ut mot det vita och rödblommiga fodret.

Fickorna i locket rymmer mer än i den vanliga modellen eftersom de är djupare.

Här ser vi en annan detalj som jag hoppade över – egentligen ska sömmarna som håller ihop locket och dess kanter, och botten med de högre kanterna (”väggarna”), täckas över med en snedremsa i samma tyg som fodret. Men eftersom det blev så tjocka sömsmåner på grund av alla sömsmåner mellan alla små lappar, kändes det för jobbigt. Det här var något av ett test, och det kan inte vara hela världen om jag hoppade över ett moment! Fast sömnadspolisen kan ju ringa på när som helst …

Jag sicksackade i alla fall kanterna för att det skulle se lite prydligare ut.

Guld och svar är inte fel:

Kommer jag att sy den här versionen igen? Kanske. Men den blev faktiskt större än jag trodde. Och även om det var roligt att sy ihop en massa tygspill, så blev det alltså lite bökigt på grund av alla sömsmåner. Men klart blev det, trots att det ibland mer påminde om en brottningsmatch.