Måste jag flytta från Vinterstaden?

Vad gör man med ett varumärke som Vinterstaden när klimatet förändras och blir varmare och vintrarna helt enkelt kortare?
I förslaget till nya översiktsplanen ”Östersund 2040” har man inget svar på frågan, men problemet antyds under rubriken ”Utmaningar”.
Ett sätt kan ju vara att ladda upp med snökanoner och enorma natur­snölager, ett annat att montera ned hela stan och bygga upp den igen fast betydligt längre norrut. Att tänka om när det gäller marknadsföring och varumärken verkar vara besvärligast av allt!

Översiktsplanen är ett visions- och viljeinriktningsdokument på 72 sidor som kan laddas ned från kommunens hemsida. Är det för man profilerar sig just som Vinterstaden som här finns gott om snömos?
I inledningen konstateras att Östersund kan erbjuda en unik miljö med stadsnära fjäll.
Men hallå! Var ligger de fjällen? Finns det inte risk för att kommuner som Berg och Åre kan känna sig lite trampade på tårna när Östersund åker snålskjuts på deras naturtillgångar utan att ge minsta cred?
Sedan påstås det att: ”Vinterstaden ger Östersund en aktiv profil vilket skapar en förväntan om aktiva medborgare. Profilen Vinterstaden präglar därför alla medborgare genom att erbjuda många och varierande alternativ till en aktiv vardag året runt. ”
Var kommer denna förväntan ifrån? Och vilka är det som känner den?

Själv äger jag inte ens ett par längdskidor. Måste jag flytta härifrån nu? Borde jag springa ut och köpa en pulka? Eller nöjer sig någon i Rådhuset med att bara föra in mig i ett hemligt register märkt ”Inaktiva medborgare”? Hemliga register är ju det nya svarta nu, se bara på Skånepolisens romregister.
Vad menas förresten med ”en aktiv vardag”? Jag sjunger i kör och vi repeterar på måndagskvällar, men jag tvivlar på att det kan ses som att vi är präglade av profilen Vinterstaden. Jag är även betalande medlem i föreningen
Jämtkvilten, men vi pysslar med sömnad, inte snö. Det gills väl inte det heller.
Fast kanske. På ett ställe konstateras lite urskuldande att friluftsliv och sport inte intresserar alla, och för dem måste något annat finnas: ”Ett rikt kulturliv skapar attraktivitet och möjliggör sociala möten.” Fast på vilket sätt kommunen ska bidra till detta sägs det inget om.
Det sägs över huvud taget inte mycket om kulturen i ”Östersund 2040”. Men det har nog inte funnits någon förväntan om det heller, präglade som vi är av Vinterstaden.

Följande formulering har orsakat debatt i kommentarsfält och sociala medier i veckan: ”Östersund är i jämförelse med andra kommuner enbart en medelmåtta vad gäller fysisk aktivitet, vilket förvånar många
eftersom det finns en så tydlig aktiv profil i kommunen genom Vinter­staden.”
Verkligen? Finns det alltså ett reellt samband mellan en kommuns varumärkesprofilering och invånarnas fysiska aktivitet? Hur uppstår det?
Tankeöverföring? Betyder det att innan konceptet Vinterstaden lanserades åkte ingen skidor i Östersund?
Och vilka är alla dessa ”många” som ”förvånas” över oss medelmåttor? Finns det en klagomur hos kommunen som turister och andra tillresta använder sig av?
Här kan man nästan ana sig till en framväxande mobbningskultur, där Östersunds hurtbullar har full rätt att peka finger åt dem som är överviktiga, rörelsehindrade eller bara ointresserade i största allmänhet av att sporta. Gör det Östersund till en attraktiv stad?
I rättvisans namn ska sägas att Vinterstaden inte är huvudämnet för ”Östersund 2040”, men formuleringarna ger avtryck. Lite som en snöängel.

Men snömos kan man hitta även på sidor som handlar om utbyggnad av tätorterna, till exempel: ”Utbyggnad ska prioriteras i lägen som ligger inom 300 meter från busshållsplats och 1 kilometer från tåg­station”. Jag förstår att man inte lägger om järnvägar hur som helst, men hur svårt kan det vara att flytta en busshållsplats …?
Och vad betyder egentligen det här: ”Utbyggnadsordningens huvud­princip är att bygga inifrån och ut. Ju mindre utbyggnad desto viktigare.” Huh?

Den som har åsikter om förslaget till översiktsplan kan lämna dem fram till och med 2 december, bland annat via kommunens hemsida, men troligen tar man större hänsyn till era synpunkter om ni lämnar in dem efter en rask språngmarsch, eller varför inte en cykeltur?
Några skidspår brukar inte dras fram till Rådhuset, men man kan alltid hoppas!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *