När det är vackert väder ska livet vara som i en reklamfilm tonsatt av Tommy Nilsson

Nej hörni, vet ni vad, nu är jag tvärless på vintern. På måndag har halva april gått, men var är värmen? Varför är snödrivorna ännu djupa? Varför tassar jag fortfarande omkring med en 103-årings hållning eftersom lömska isfläckar gör sitt bästa för att fälla mig? Jag beundrar verkligen er som cyklar även på vintern, själv skulle jag aldrig tordas, även om jag hade helt nya dubbdäck och extra tjockt sadelskydd av merinoull.
SMHI har utlovat snöfall i dag, och det är 50 år sedan isvägarna kunde hållas öppna så här länge – känns det festligt det?
Under påsken var det fint, och visst, vi som bor i Jämtland brukar skryta om att vårvintern är den femte årstiden, men den kan väl äga rum i fjäll­en och stanna där? Här i stan vill jag ha riktig vår!

Nu tror ni att jag är en riktig väderneurotiker, och det har ni på sätt och vis rätt i, men jag är absolut inte en person som bara vill ha finväder sju dagar i veckan, alls icke.
Faktum är att jag blir stressad av det propagandaväder som påsken bjöd på denna vårvinter. Det känns liksom så oerhört uppfordrande: Nu ska här åkas skidor, basta! Ut i pisten, ut i spåret, helst hela dagen, gräv en snöficka och fika medhavd choklad och färdigskalad apelsin.
Och NJUUUUT! Ta vara på de här dagarna nu, för de kommer inte igen!

Jag vill förvisso inte att sommaren regnar bort och är alltför kall och blåsig, men jag vill heller inte att det ska vara för varmt och soligt. ”För varmt kan det väl aldrig bli i Östersund”, hör jag nu många muttra, men se, det tycker jag. Gränsen går vid 23–25 grader, sedan börjar det bli jobbigt.
Riktigt tokfint sommarväder är också lite stressande, måste jag erkänna, enligt samma princip som vårvintervädret – nu jävlar i min lilla låda ska här njutas och tas tillvara! Man ska ordna picknick och grilla och spela krocket och verkligen ta till vara på dagarna, för de kommer inte igen.
Inne får man egentligen bara vara om man är sjuk eller måste gå på toa.

Jag har förstås funderat en del på det här. Varför triggas stresshormoner i gång av vackert väder? Det låter ju helt rubbat, men det är inte vädret i sig som är det jobbiga, utan alla upplevda krav. Att vara olycklig i dåligt väder gör inget, men när det är riktigt fint ute, då ska livet vara som i en reklamfilm tonsatt av Tommy Nilsson, med skärgårdsliv, underbara vänner som skramlar ihop en middag av ingenting och söta ungar som aldrig gråter eller vägrar att göra som mamma vill.
Upplevda krav är förstås inte samma sak om reella krav. Ännu har ingen kommunal tjänsteman ringt på vår dörr för att kontrollera att vi verkligen är ute och bara njuter när det är fint väder, ej heller har jag blivit uppringd av något callcenterföretag som vill kartlägga min vårvinter in i minsta detalj.
Men jag vet att jag inte är ensam – frasen ”måsten och borden” får 58 900 000 sökträffar på webben.

Faktum kvarstår: Mitt allra bästa väder är sommarsol med växlande molnighet, 21 grader varmt och endast svaga vindar. Jag kan tolerera en snabb skur också, bara det inte regnar när vi ska sitta ute och äta.
Lagomväder, helt enkelt.
Men först vill jag ha en rejäl vår! Vackert vårväder tycker jag är lättare att klara av, för våren står för uppvaknande och pånyttfödelse. Den inger hopp. Samtidigt är våren ganska grå och dammig och ofullständig på många sätt, det gör lite ont när knoppar brister – kanske känner jag igen mig själv i den?

Denna vårs svåraste fråga har dock inget med vädret att göra utan är helt materiell och lyder: Ska jag skaffa en elcykel eller inte? Jag är grymt sugen men ändå osäker. I frisksportarstaden Östersund tycker många att det är fusk att använda elcykel, men den måste-borde-frågan har jag lätt att skita i. Nej, det jag funderar över är vilken modell som är bäst och om det kommer att kännas som ett bra köp.
Kanske kan en elcykel lindra min alltför-vackert-väder-neuros? Med elassistans slipper man bli svettig när man cyklar, och kanske känns en picknick i det gröna som ett härligt utflyktsmål.

MEN FÖRST EN REJÄL VÅR!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *