Det är inte mer än rätt att en ny kung hämtas härifrån

När vår monark (”gjord av papper och bark”, som det heter i ramsan, eller är det cykeln med samma namn som man brukar anspela på då?) i samband med älgjakten kommenterade boken ”Den ofrivillige monarken”, alluderade han att händelserna som boken behandlade på något sätt var överspelade:

– Vi vänder, som man säger, ett blad och ser framåt, var hans kommentar då.

Det vill säga, man skulle tolka det som att han fått en rejäl avhyvling av Silvia och tvingats sova på soffan en vecka, men sedan åter tagits till nåder.

Nu visade det sig dock att denna molotovcocktail av nattklubbar, tungt kriminella hantlangare, lättklädda kaffeflickor och en avdankad popstjärna i rollen som madame Pompadour, var synnerligen svårsläckt. Dessutom dök det i kölvattnet upp material som inte fanns med i boken, fotografier som påstås bevisa att kungen varit på högst tveksamma inrättningar. Dock har ingen fått se dessa bilder, förutom vissa personer på TV4.

Här kan det kanske vara på sin plats att påminna om att manipulerade fotografier inte är något ovanligt eller särskilt krångligt att tillverka. Allt som krävs är en dator, ett bildbehandlingsprogram och en kreativ 12-åring – hips vips har man ett ”bildbevis” på att Storsjöodjuret dansar hula hula med Yvonne Ryding i ”Let’s dance”.

”Tala är silver, tiga är guld”, lyder ett välbekant ordspråk, men värdet av dessa ädelmetaller har devalverats, och till sist var det nödvändigt för kungen att återigen vända ett blad, den här gången bort från sin egen mun.

”Har kungen varit på stripp- eller sexklubb?” Det var frågan som ställdes i den historiska tv-intervju som TT gjorde i måndags, och det man ville höra var förstås:

– Nej, verkligen inte, på den frågan svarar jag ett blankt näppeligen, icke, kommer aldrig på fråga, nein, nicht, no, certainly not, pas du tout, njet, ei (finska), nuk ka (albanska).

Men i stället möttes tv-tittarna av en hummande och mumlande regent som flackade med blicken och tvekade med svaret:

– Nee-ej … nee-ej … jag tror, faktiskt, inte det.

Tror? Faktiskt? Menar kungen att han är så packad varje gång han går ut för att roa sig, att han bara har dimmiga begrepp om var han befinner sig? Brukar skumma typer lägga något i hans glas? Har han för vana att vimla runt iförd svart ögonbindel gjord av madrasserad sammet? Sedan medgav dock kungen att han i och för sig varit på nattklubben Folies Bergère i Paris en gång i sin ungdom, ett etablissemang som är världsberömt för sina shower där barbröstade kvinnor uppträder med färgade strutsfjädrar på huvudet. Josephine Baker skuttade runt på scenen 1926, endast iförd en liten kjol gjord av bananer, och hyllades genast som sin tids Lady Gaga.

Nu har, vad jag vet, gangsterkungen Mille Marcovic noll och intet att göra med Folies Bergère, och såvida inte kungen själv deltog i showen som can can-dansör iförd kjolar gjorda av svenska flaggan, tror jag ingen förebrår honom för just den kvällen.

Från diverse håll och kanter kommer nu kravet att gamle Tjabo måste abdikera till förmån för kronprinsessan Victoria. Ska Sverige fortsätta att vara en monarki, kan vi inte ha en anfrätt snuskgubbe som solkar ned vårt blågula standar.

Några menar att vi måste gå längre än så – hela ätten Bernadotte bör förpassas till historieböckerna, tycker de hårdaste kritikerna.

Carl XVI Gustaf var ju som prins och kronprins hertig av Jämtland, och då är det inte mer än rätt att en ny kung hämtas härifrån. Här kommer därför tre utmärkta förslag:

1) Bengt Marsh, kommundirektör i Östersund. Korrekt, diskret, omutbar och oförvitlig. Inte rädd för att sätta hårt mot hårt. Klär dessutom i hatt.

2) Patrik Zackrisson, musiker, revy makare, underhållare. Tänk vad tufft med en kung som kan sjunga ”Kungssången” och låta som Olle Jönsson i Lasse Stefanz!

3) Torgny ”Kingen” Karlsson, artist. Artistnamnet säger allt, övriga kommentarer överflödiga.

Skulle Sverige i stället bli en republik kan Jämtlands län återigen tjäna som föredöme, president har vi ju redan. Säkert kan Ewert tänka sig att basa över hela Storsverige. Jag ser heller inga problem med att byta ut nationalsången mot ”Brudmarsch från Jämtland” (”Så tåga vi …”).

Vad säger ni? Jamtland, Jamtland, jämt å ständut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *