Förlåt! Det blev så fel. Skicka ett brev så kanske det känns bättre.

Ibland blir allt så fel. Man spiller kaffe över värdinnan, men låtsas som att man det var någon annan. Man skäller ut kollegan för någonting som han inte gjort, men vägrar backa. Man kör på grannens bil, men smiter därifrån och hoppas att ingen såg.

När det dåliga samvetet blir allt för tungt att bära, kan det kännas både lättare och värdigare att be om ursäkt via ett brev än ansikte mot ansikte – man har tid att formulera sig och slipper att stå och stamma och rodna.

Ibland blir det fel av rent nationella proportioner, i alla fall om man är kompis med kungen, och tar kontakt med grovt kriminella personer i akt och

mening att stoppa ofördelaktiga bilder som sägs föreställa majestätet i högst tvivelaktiga situationer.

Så här inledde ”kungavännen” Anders Lettström det brev han skickade till nyhetsbyrån TT i måndags:

”Förlåt, jag var naiv. Skyll inte på andra.

Jag är djupt olycklig över att jag inledde kontakter med mindre seriösa och kriminellt belastade personer med anledning av boken ’Den motvillige monarken’. Jag inser i efterhand hur omdömeslöst detta var och förstår alla, som upprörs över vad jag gjort även om ingen kan vara lika arg på mig för detta som jag är själv. Jag vill med detta uttalande be min familj,

alla mina vänner och inte minst Kungen om ursäkt för att de har skadats av mitt alldeles egna initiativ.

I den här historien finns det ingen annan att skylla på än mig.”

Men det finns ju många andra som också skulle kunna skriva brev till TT och be om ursäkt. Här är några:

Från regeringen genom statsminister Fredrik Reinfeldt (M):

Förlåt, vi var naiva. Skyll inte på andra. Vi trodde att cancerpatienter blev friska på bara ett par månader, och att läkarna som sjukskrev dem längre än så var lögnare och fuskare som inte visste vad de gjorde. Nu vet vi bättre. Sjukdomarna gick inte över fortare för att vi försökte lagstifta bort dem. Nu säger vi prosit och börjar om på ny kula. Sjukförsäkringen ska göras om, även om det innebär att socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) måste jobba tills han blir utbränd – då har han nämligen rätt att bli sjukskriven.

Från Håkan Juholt, Socialdemokraternas nya partiledare:

Förlåt, jag var naiv. Skyll inte på andra. Jag trodde inte att det skulle märkas att jag ändrar ståndpunkt lika ofta som Anders Borg byter skjorta. Jag tänkte att om jag bara låter tillräckligt bestämd varje gång, och ihärdigt förnekar att jag skulle ha ändrat mig, så skulle det gå vägen, men jag förstår nu att det inte stämmer. Hädanefter ska jag alltid tala ur skägget (eller, ja – mustaschen).

P.S Det var INTE jag som kuppade bort Mona Sahlin, Thomas Bodström försöker bara kränga böcker med samma metoder som Bert Karlsson nasar skivor.

Från förre IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn:

Förlåt, jag var naiv. Skyll inte på andra. Jag är fransman, och har alltid trott att det är min franska charm som fått hundratals kvinnor att lägga sig på rygg för mig, men nu förstår jag att det är det våld jag använt som gjort mest nytta. Jag har också nu fått det förklarat för mig att ”nej, nej, nej, jag vill inte, sluta” betyder just ”nej” och inte ”jaaaaa, kom och ta mig, din stora bamsebjörn!”. Sacre bleu!

Från Östersunds kommunstyrelse genom ordförande AnnSofie Andersson (S):

Förlåt, vi var naiva. Skyll inte på andra. Vi trodde att en ny isarena för hundratals miljoner var det som var det bästa för Östersund. Vi trodde att både Brunflo och ÖIK spelade i Elitserien, liksom vi trodde att ÖFK och ÖDFF spelade i Allsvenskan när Jämtkraft Arena byggdes, men nu har vi förstått att så inte är fallet. Sedan var det visst någon som påstod att kultur är bra att satsa på, men det måste utredas minst 20 år eller så. Återkom när de 650 kronorna från Startskott! börjar förränta sig.

Från Islands vulkaner genom Grimsvötn och Eyjafjallajökull :

Förlåt, vi var naiva. Skyll inte på andra. Vi ville bara att vårt land skulle uppmärksammas för någonting annat än Kaupthing Bank och en helt havererad ekonomi. Uppenbarligen besitter vi krafter som vi själva inte riktigt kan hantera, för meningen var aldrig att sabotera reseplanerna för européerna två år i rad. Nu synkroniserar vi våra kalendrar och tänker inte harkla oss något mer det närmaste seklet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *