Det brittiska kostymdramat är min absoluta favoritgenre

Det pratas ofta om svenskarnas förkärlek för engelska tv-deckare – ”Morden i Midsummer”, ”Miss Marple”, ”Poirot”, ”I mördarens spår” med flera, med flera.
För all del, jag har inget emot en bra deckare som till exempel ”Kommissarie Lynley”, men min absoluta favoritgenre är Det Brittiska Kostymdramat som utspelar sig i svunnen tid.
Vilka kläder! Vilka scenografier, skådespelare, roller! Vilka miljöer – allt från slott och herresäten till kolgruvor och vindpiskade hedar! Och, vilket man egentligen borde nämna allra först; vilken till synes outsinlig källa av underbara berättelser!
Landet som födde fram Shakespeare, Charles Dickens, Jane Austen, Elizabeth Gaskell och många andra fantastiska författare, har också producerat en lång rad begåvade manusförfattare, till exempel Jul ian Fellowes, som nu är aktuell i Sverige med kritikerrosade serien ”Downton Abbey” (lördagar i SVT 1). Fellowes skrev även manuset till hyllade Robert Altman-filmen ”Gosford Park”, för vilket han Oscars belönades, och han tycks som få andra ha en särskild känsla för att skildra livet på de stora engelska gårdarna vid tiden före första världskriget.
Själv trodde jag att inget kunde toppa tv-serien ”Cranford” (bygger på verk av Elizabeth Gaskell och visades för inte så länge sedan i Sverige) när det gäller just kostymer, scenografi och inte minst fingertoppskänsla i valet av skådespelare. Judi Dench är fullständigt lysande som åldrad ungmö, men när jag nu ser underbara Maggie Smith i rollen som änkenåd i ”Downton Abbey”, blir jag totalt golvad. Hennes minspel är obetalbart, och varenda replik rymmer ett myller av insinuationer och dubbeltydigheter. Så bra att jag ibland gråter av ren glädje!
Engelska tv-serier lockar som sagt många svenska tv-tittare. Alltså borde ni inte ha några större svårigheter att svara rätt i veckans lilla tävling! Skicka in rätt rad till kicki.gustafsson@op.se, eller skicka ett vykort till mig under adressen ÖP, Box 720, 831 28 Östersund. Vinnare utses på torsdag förmiddag.
Liksom i förra tävlingen (om författare) har ni även denna gång chansen att vinna ett bokpaket: ”Slutet på Mr Y” av Scarlett Thomas, ”Legionären” av Simon Scarrow och ”Fallet Vincent Franke” av Christoffer Carlsson. Lycka till!
1. En klassiker bland brittiska kostymdramer är tv-serien ”Herrskap och tjänstefolk” (”Upstairs, downstairs”) som visades i Sverige på 1970-talet. Vad hette seriens ledgendariske skotske butler?
1) Samson
x) Hudson
2) Lundstrom
2. Ett politiskt parti föreslog i den senaste valrörelsen att stockholmarna skulle få en butler i tunnelbanan. Vilket?
1) Socialdemokraterna
x) Moderaterna
2) Kristdemokraterna
3. Earl är det engelska ordet för greve. Men vad har grevens fru för titel?
1) Mylady
x) Mrs Earl
2) Countess
4. Earl Grey är en av världens mest berömda tesorter. Vad är det smaksatt med?
1) Öl
x) Bergamott
2) Bacon
5. ”Stolthet och fördom” är Jane Austens kanske mest älskade roman. I BBC:s hyllade tv-serie från 1995 spelas den manliga huvudrollen av Colin Firth. Vad heter rollfiguren?
1) Mr Darcy
x) Mr Clemmenceau
2) Mr Pommeroy
6. En annan av Jane Austens välkända romaner som filmatiserats heter ”Förnuft och …” ja, vadå?
1) ”Förnuft och känsla”
x) ”Förnuft och frihet”
2) ”Förnuft och dumheter”
7. Längst ned i den strikta hierarkin bland tjänstefolket hittades köksflickan (under kökspigan) som ofta var den yngsta bland de anställda. Hon var så obetydlig att hon inte fick äta med de andra i personalens matsal, utan fick sitta ensam i köket. Vad heter köksflicka på engelska?
1) Kitchen small help
x) Cook’s little servant
2) Scullery maid
8. England har många berömda herrgårdar och gods där såväl filmer som tv-serier utspelat sig. Vad heter stället i Yorkshire där ”En förlorad värld” (”Brideshead revisited”) utspelar sig?
1) Buckingham Palace
x) Castle Howard
2) Balmoral

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *