Hem som fotograferas stylas minst lika hårt som supermodeller i parfymannonser.

Heminredning tycks bli ett allt större intresse för svenskarna – rent av en folkrörelse.

Som en värdemätare kan man studera butikernas tidningshyllor, där antalet titlar med orden ”hem”, ”bostad” och ”hus” blir allt fler, och besöker man de ställen som även säljer utländska inredningsmagasin blir utbudet närmast oändligt. Tydligen går det att skriva hur mycket som helst om köksrenoveringar, bastubyggen och pigga små pergolor som med bara ett uns händighet påstås kunna förvandla en svensk villaträdgård till en prunkande österländsk lustgård.

I takt med de stigande fastighetspriserna verkar det inte finnas något tak för hur mycket pengar vi lägger ned på heminredning. Det är inte alls ovanligt att den som nyss har köpt ett hus sliter ut hela köket, även om det är alldeles nyrenoverat. Man vill ju självfallet få det som man själv vill, och inte överta någon annans taskiga smak.

Kanske känner man sig inspirerad av amerikanska hedgefondmiljardärer, som utan att blinka river de drömkåkar som står på tomterna man köpt i fashionabla The Hamptons för 390 miljoner kronor, bara för att kunna bygga ännu större och ännu vräkigare palats.

Men trots att inspirationskällorna för heminredning multipliceras i samma takt som människoceller förnyar sig, är ändå den svenska smaken stabil – det ska vara ljust och fräscht med blonda träslag, vita väggar, rena ytor, high tech-ugnar och kylskåp, köksöar och ett möblemang som består av Ikea, arvegods, Carl Malmsten, en och annan dansk designer, lite finskt glas samt Josef Frank på textilier i någon form, till exempel soffkuddar.

Det svenska mönstret är så etablerat att Henrik Schyffert och Fredrik Lindström just nu kan göra en kritikerrosad krogshow på Berns i Stockholm, som heter just ”Ljust & fräscht” och driver med oss trendkänsliga svenskar och färgkartornas 19 olika nyanser av vitt.

När man bläddrar i de glassigaste inredningsmagasinen gör man det ofta med en känsla av overklighet. Kan en familj med fyra barn ha det så välstädat? Finns det människor som på riktigt färgkoordinerar köksutensilierna med innehållet i fruktkorgen? Är det troligt att sex personer varje dag, varje vecka, varje månad, varje år, lägger alla papper och tidningar på därför avsedd plats, sopsorterar utan att minsta lilla papperskasse syns till, ställer alla skor på skohyllan och aldrig någonsin bara kastar alla kläder på golvet?

Svaret på alla frågor är förstås nej – hem som fotograferas stylas minst lika hårt som supermodeller i parfymannonser. Inredningsporr kallas det här för ibland, och då är steget inte långt till porrsurfning. Jag tänker förstås på hemnet.se.

”Hemnet är Sveriges populäraste sajt för bostadssök, med över 1,2 miljoner unika besökare i veckan och ungefär 800 000 bostadsvisningar per dygn”, kan man läsa på hemsidan, och det finns ingen anledning att betvivla de siffrorna. Snarare känns de lågt hållna, med tanke på hur ofta Hemnet dyker upp i konversationen i tid och otid. Sajten har en närmast hypnotisk dragningskraft, men det handlar även om att man vill veta hur mycket grannen har mage att begära för det fallfärdiga ruckel han nu försöker kränga till överpris.

Ibland, när det känns som att man inte klarar av en enda öppen planlösning till, kan det vara skönt att se att man inte är ensam om att ha dammråttor i hörnen och lister från 1992 som fortfarande står i garaget i väntan på att spikas upp. Då kan jag varmt rekommendera Facebook-gruppen ”Family living – the true story”, som just nu har drygt 6 300 medlemmar.

Här laddar folk upp bilder på hur det faktiskt ser ut i vanliga, verkliga hem, sådana där strykbrädan aldrig ställs undan eftersom den även tjänar som avlastningsyta i ett kyffe till arbetsrum med bruna sammetstapeter från 1975.

Hem, där sminket samsas om utrymmet i badrumsskåpet med flytspackel och trallskruv. Hem, där en trapprenovering kan ta inte bara flera år, utan decennier.

Det räcker med några minuter men är som balsam för själen, och jag lovar – efteråt har ditt eget hem aldrig sett bättre ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *