Men det är väl som så ofta – ett nej kan betyda ett ja

En 13-årig flicka i södra Sverige kontaktades av en 16-årig pojke som gick på samma skola. Flickan blev smickrad, och sa inte nej till att ha sex med honom.

Dock ville hon inte ställa upp på analsex, vilket hon påpekade flera gånger via nätet (vilket är dokumenterat).

Men killen ville köra analt, och så blev det. Han tvingade sig på flickan trots att hon vid upprepade tillfällen bad honom att sluta.

Helsingborgs tingrätt dömer nu den 16-årige pojken, men inte för våldtäkt mot barn, utan för sexuellt utnyttjande av barn. Tingsrätten skriver i sin dom att de bedömer omständigheterna som ”mindre allvarliga”. Flickan, anser de, ”borde ha gjort mer motstånd”. Hon hade inte gjort tillräckligt för att få 16-åringen att förstå att hon inte ville.

En fråga som genast inställer sig är: Hur tydlig måste man vara för att det ska gå fram att man inte vill ha analsex? Räcker det inte att flickan, 13-åringen, BARNET, redan innan ungdomarna träffades, klargjorde att hon inte ville köra bakvägen? Eller att hon flera gånger bad 16-åringen att sluta, när han gav sig på henne? Vad är det i dessa besked som är så svårt att förstå, att vuxna, erfarna människor känner sig föranledda att ändra brottsrubriceringen från våldtäkt till sexuellt utnyttjande?

Men det är väl som så ofta i våldtäktsmål – ett nej kan betyda ett ja, och hon hade ju gått med på att ha sex, så då hade hon ju egentligen sagt ja till hela upplägget, och vad hade hon egentligen på sig för kläder, och hur såg hennes tidigare sexuella erfarenheter ut? Hon kanske hade haft sex med varenda kille på skolan! Och analsex, snälla nån, det är ju den naturligaste saken i världen, särskilt för 13-åriga flickor. Varför skulle hon ha protesterat mot det? Det är klart att killen trodde att det var grönt ljus, öppna spjäll, pucken i plocken! Egentligen kanske det borde vara killen som fick någon sorts ersättning för psykisk sveda och värk?

Ja, herregud, vad typiskt tjejer. Alltid ska de hålla på och tjorva. Någon borde lära dem en läxa! Rätts experten Sven-Erik Alhem säger i en intervju i tidningen Metro, att han utgår från att åklagaren överklagar domen från Helsingborgs tingsrätt. Ja, låt oss hoppas, så kanske killen blir helt frikänd från alla anklagelser.

För det är ju så det är. En kvinna som är så berusad eller drogad att hon inte kan göra tillräckligt motstånd, hon kan våldtas utan risk. En kvinna som är så rädd att hon varken törs säga bu eller bä, hon kan också våldtas utan risk. För det är ju i båda fallen helt, totalt, fullständigt otänkbart att en man skulle ens kunna nudda vid tanken på att kanske, kanske vill inte den här kvinnan ha sex med mig just nu. Kanske är det så jag förgriper mig på henne just nu.

Det väl inte mer än rimligt att kräva att om en kvinna ska tala om för en man att ”nej, jag vill ha sex med dig”, så ska det påannonseras av en mässingsorkester och en hejarklack med megafoner som skriker ”Hon säger NEJ, din puckoida neanderthalare!!!”

(Om det inte märks kanske det är bäst att jag påpekar att jag är ironisk nu.)

•••

Förra veckans tävling måste ha varit ovanligt lätt att lösa, eller så finns det ett uppdämt behov av nya pocketböcker bland läsarna, för faktum är att det kom in 181 svar!

De flesta hade inga problem att para ihop rätt författare med rätt ruta, men flera påpekade också att de inte hade läst alla skriftställarna. Några slog även ett slag för att Björn Ranelid faktiskt är väl värd att läsas.

Här är lösningen:

A-6, Astrid Lindgren (krösamos, hujedamej).

B-2, August Strindberg (jungfrukammare, sänkhåv).

C-4, Liza Marklund (tidningen, facket).

D-5, Björn Ranelid (erotisk, gudomlig).

E-1, Kerstin Thorvall (ångest, Paris).

F-3, Jan Guillou (isbjörnar, självfallet).

Vinnare blev Anette och Iréne Erlandsson, Östersund, som alltså får tre pocketböcker att dela på. Grattis!

Ett särskilt hedersomnämnande går till Krister Jacobsson, som skickade in sitt svar redan klockan 01.44 natten till lördag. Starkt jobbat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *