Värna det analoga livet utanför internet!

Vi lever våra liv allt mer i den digitala världen. Vi bloggar, vi laddar upp bilder, vi köper och säljer, vi söker kontakt, vi studerar, vi tankar hem filmer och musik.
I veckan kom ny statistik från köp- och säljsajten Blocket som fick i alla fall mig att spärra upp ögonen: 70 procent (!) av alla vuxna svenskar har någon gång sålt eller köpt något på Blocket och bland barnfamiljerna är det så många som 9 av 10. Förra året sålde vi grejer för 212 miljarder på Blocket! Och det är här, i Jämtlands län, som vi nasar allra mest – 65 annonser per hundra invånare.
När vi inte säljer grejer vill vi berätta vad vi lagat till middag, hur mycket vi tränat och visa att vi faktiskt kan uppdatera vår status även från mobilen. Sverige, ett land med 9,4 miljoner invånare, visar sig husera nästan 4 miljoner Facebook-konton (källa: socialbakers.com). Säkert finns det personer som har flera konton, men ändå! Snart är det lika vanligt att vara med på Facebook som att rata Coca-Colan till förmån för julmusten.
Mikrobloggen Twitter är ett annan socialt medium på uppgång.
Månadsräckvidden i Sverige beräknades i april i fjol till 325 000 personer (källa: Microsoft), men det var innan utrikesminister Carl Bildt (M) verkligen satte Twitter på kartan genom att som förste regeringsmedlem kommentera självmordsbombaren i Stockholm i december. En viss kontrovers uppstod om Twitter verkligen var rätt forum för den typen av kommentarer, men Bildt reagerade som vanligt med att låta all kritik glida av honom lika lätt som flottet rinner ur en teflonpanna.
Men kanske finns det ändå en gräns för hur transparenta våra existenser får bli genom internet. På Face book finns en funktion som visar var de olika användarna befinner sig i den analoga, fysiska världen. Genom att ”checka in” kan vännerna se om man till exempel är på Arlanda, på jobbet, i hemmet eller på någon för stunden supertrendig restaurang.
Men härom dagen hörde jag någon som vägrade haka på platsutpekarvågen. Hon sa sig ”värna sin offlineabilitet”.
Ju mer jag funderar på det, desto smartare framstår både själva uttrycket men också attityden – att värna sin offlineabilitet är helt enkelt att slå vakt om sin egen persona i Det Verkliga Livet. Att inte hänga ut gatuadress, mobilnummer och skostorlek i varje sammanhang, utan att ha Ett Eget Mystiskt Liv utanför den digitala världen. Att till och med hävda att livet i Det Verkliga Livet går före det digitala!
Det här kommer förstås att eskalera, och jag spår en lavinartad ökning av trendsättare som vill värna sin offlineabilitet. Det kommer att bli högsta mode att framstå som privat och svår att nå. Mobilnumret lämnas bara ut till närmaste familjen, och kändisarna kastar sina mobiler helt och hållet till förmån för telegram.
Redan nu ökar vinylskivorna i försäljning bland hipsters som vill lyssna på musik tillsammans med vänner i Det Verkliga Livet, i stället för att dela spellistor i Spotify.
Pappersbrev skrivna för hand kommer att göra storstilad comeback och hyllas för sitt långsamma, närmast drömlika sätt att förmedla budskapen mellan två personer. Och innehållet är ju omöjligt att kopiera för utomstående medan du läser!
Försäljningen av exklusiva bläckpennor skjuter i höjden, och folket kring Stureplan slåss om det vackraste linnepapperet med vattenstämpel och adressen till vem som säljer det.
Tonåringarna får stå i kö för att komma in på handstilskurser, och årets julklapp blir en systemkamera med riktig film. Scrapbookingindustrin växter ohämmat när behovet av personliga foto album med analoga pappersfotografier spränger alla förväntningar.
Men allra mest ökar försäljningen av riktigt gammaldags dagböcker med hjärtformade lås och denimklädda pärmar. Dagböcker, där ödesmättade varningar i stil med ”den som läser här har för evigt förbrukat mitt förtroende och kommer att dö en utdragen och plågsam död”, präntas in på försättsbladet. Att fritt få fläka ut sina problem och hjärtesorger utan att en enda jävel kan lämna en felstavad kommentar – vilken triumf för offlineabiliteten!
Kvällspressen hakar genast på med guider och artiklar i stil med ”49 sätt att få maximal utdelning av din dagbok”, ”Listan över det du inte får glömma att skiva om varje dag: Väder, middagsmat och vad du såg på tv” och ”Chiffer – det smarta sättet att stoppa tjuvläsaren”.
Ni hänger väl på?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *