Det är nu det börjar på allvar. Mörkret. Halkan. Kylan.

Säg den skönhet som varar för evigt. Alldeles nyss sprakade lövträden i Östersund av närmast självlysande höstfärger. Det var så vackert att ögonen tårades och man ville grabba tag i alla man mötte och skrika: ”Haaar du sett så otroligt fint det är ute nu??”

Men sedan drog västan in från fjällen och på några dagar var allt borta.

Håhåjaja.

Det är nu det börjar på allvar. Mörkret. Halkan. Kylan. Dagen 23 oktober har blivit 11 timmar och 13 minuter kortare sedan sommarsolståndet.

Hu!

Hösten är för många en tid fylld av ritualer. Nu ska löven räfsas undan (eller så kan man göra som jag, vänta till våren), cyklar ställas in i förråd, vinterdäck sättas på bilar. Några tar på sig långkalsonger vid ett bestämt datum, andra lägger undan shortsen.

Min tydligaste markering för när Den Kalla Årstiden verkligen börjar, är att plocka fram den elektriska dynan och lägga den under underlakanet.

Jag tillhör nämligen de där frusna typerna med lågt blodtryck, vi med händer och fötter som är obetydligt varmare än isbitar. En av de få fysiska fördelarna med att vara gravid var att blodtrycket och kroppstemperaturen steg en aning. Förbluffad kunde jag sova utan täcke, en otänkbarhet i vanliga fall.

Min värmedyna räcker ungefär från axlarna och ned till fötterna. Det skönaste är att knäppa på den på högsta värme (finns tre steg) 20–30 minuter innan det är dags att lägga sig, så att man kan krypa ned i en varm, skön säng. Ljuvligheters ljuvlighet!

Berättade detta för en man i veckan, och han stirrade på mig som jag vore tokig. Han ville hellre ha en dyna som kylde ned sängen, ”det blir ju varmt när man sover”.

Hm. Vad sägs om att bädda i kylskåpet?

Och snart är snön här på allvar. Då börjar eländet med ispansar som innesluter vindrutorna. Och så står man där och karvar med något som man trodde skulle vara rejält och bra, men som är snäppet sämre än ett cd-fodral.

Vi lever i elektronikens tidevarv där led-lampor, datachips och allehanda tekniska finesser finns inbäddade i snart sett allting, men var, var, var är den eluppvärmda isskrapan till bilen? Den som i ett nafs smälter ned is och frost och som kortar skraptiden med 87 procent. Varför finns den inte hos Mekonomen, Clas Ohlson, Jula, Rusta och liknande affärer? Obegripligt!

Och när jag ändå har ångan uppe: Varför finns det inga hand- och tåvärmare som verkligen funkar? Som blir varma, som håller värmen, som går att använda igen och igen utan att man måste koka dem eller fylla på bensin? Tunna, smidiga sulor som man lägger i skorna och som inte tar upp nämnvärd plats, är det jag föreställer mig. Kanske kan de även vara varma undertill för bättre fäste mot isiga trottoarer?

Mer på önskelistan: Fingervantar med tunna ledningar runt varje finger. Usb-ingång för enkel uppladdning. Elhuvor som enkelt fästs på befintliga
ytterplagg och som sprider värme runt huvud och skuldror. Robusta elborstar som kvickt och lätt sopar av bilen medan du står bredvid och slipper få snö över hela dig.

Det finns ju ett nationellt vintersportcentrum här i stan, men vad pysslar de egentligen med? Hallå! Vi är många som fryser! Gör något åt det!

En kommentar till “Det är nu det börjar på allvar. Mörkret. Halkan. Kylan.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *