Det finns ingenting som är tufft med att röka

Jag såg ett nyhetsinslag på tv i veckan om att man nu bygger Göteborgs första rökfria hyresfastighet. Rökfri i den meningen att de som bor där inte får röka, alltså.

”Så framsynt!”, tänkte jag, men en snabb googling på nätet visade att det inte var så ovanligt som jag trodde utan snarare en trend. Folk vill slippa grannar som bolmar under köksfläkten eller på balkongen.

Faktum är att Östersundsbostäder har ett så kallat allergihus på Havrevägen i Torvalla (stadsdelen som ligger i framkant – japp, jag bor där). Här får man inte röka eller ha husdjur.

Det finns i dag inte några lagar som ger fastighetsägaren rätt att förbjuda rökning i en bostad. Hyresgästen får dock skriva på ett kontrakt om att förhålla sig till reglerna.

Jag har inte lyckats hitta några rökfria bostadsrätter, men det betyder inte att de inte finns.

I år är det fem år sedan det infördes rökningsförbud på alla serveringsställen i Sverige. Krogbranschen var till en början orolig att gästerna skulle utebli, men så blev inte fallet. Tvärtom, både rökare och ickerökare tyckte det var toppen att slippa den grå dimman, för att inte tala om personalen och blev mycket friskare och orkade bättre.

Fem år är egentligen inte så lång tid, men vår inställning till rökning i offentliga miljöer och till rökare i största allmänhet har genomgått stora förändringar. I dag rynkas det på näsan när någon röker på en uteservering eller vid en busshållplats, trots att det är fullt tillåtet.

Att sluta röka sägs vara den enskilt största hälsovinst man kan göra för sig själv. Själv minns jag väldigt tydligt när jag slutade röka – det råkade nämligen av en ren slump sammanfalla med prinsessan Dianas dödskrasch i Paris, det vill säga 31 augusti 1997.

Jag hade då i flera års tid varit så kallad feströkare – jag rökte inte alls om det inte var fest eller serverades alkohol, men då rökte jag å andra sidan som en borstbindare. Ett paket på en kväll var ingen match för mig.

Jag minns också väldigt tydligt när min dotter, då nyss fyllda 4 år, härmade mig när jag stod och rökte vid altandörren. Hon låtsades att hon hade en cigarett mellan pek- och långfingret och förde i en nonchalant gest handen till munnen och tog ett bloss. Jag skämdes alldeles förfärligt och lovade dyrt och heligt att hon inte skulle få några fler minnesbilder av en rökande mamma, och det löftet har jag hållit.

Jag berättade föresten nyligen för dottern, som numera är 17 år, att på min tid, då fanns det ingen åldersgräns för att få köpa cigaretter. Hade man  12 spänn kunde vem som helst köpa ett paket Marlboro. Hon tappade hakan och frågade om jag verkligen var helt seriös. Det var jag.

Men jag måste medge att det känns märkligt när jag tänker på hur det var förut – när vi fick röka överallt på jobbet (och också gjorde det), på flyget, på tåget och när rökrutor på skolgårdar sågs som en självklarhet.

Och det som verkligen alla reagerar på när det gäller den kritikerhyllade amerikanska tv-serien ”Mad men”, som utspelar sig på 1960-talet, är att det bolmas så friskt – inte minst bland gravida kvinnor.

Rökningen går ned i Sverige – 2007 rökte 14 procent av den vuxna befolkningen. I övriga EU-länder varierade det mellan 21 och 44 procent, enligt Folkhälsoinstitutet. Vuxna män röker mindre än vuxna kvinnor. Däremot är snusandet mycket vanligt bland svenska män men ganska ovanligt bland kvinnor. 2007 rökte 12 procent av den manliga befolkningen dagligen jämfört med 19 procent som snusade. Bland de svenska kvinnorna rökte 16 procent dagligen medan 4 procent snusade.

I Ryssland röker nästan 31 procent av befolkningen. Premiärminister Vladimir Putin tycker att det är för mycket, och manade i tisdags sina ministrar att fimpa för att föregå med gott exempel.

Hur länge dröjer det innan rökning är helt förbjudet och ingen längre säljer cigaretter? Det kan gå snabbare än ni tror, men jag hoppas att det inte dröjer för länge. Det finns ingenting som är tufft med att röka. Det är bara för töntar som bor i Töntköping.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *