Demokratin är den bästa statsformen hittills. Men den har ett pris.

Hur länge dröjer det innan våra svenska barn tvingas vända ansiktet mot Mekka?

Nej, det är inte jag som undrar det, och det är inte heller ett färskt uttalande av Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, även fast man skulle kunna tro det.

Nej, det var Vivianne Franzén som under en sommarturné med Ny demokrati 1993 gav luft åt sina farhågor. Hon talade om riskerna med invandringen från muslimska länder och sa sig på fullt allvar frukta ett islamskt övertagande av Sverige. Hon lyckades också trumpeta ut att muslimer ägnar sig åt ritualmord.

Kommer ni ihåg Vivianne Franzén? Hon var en av missnöjespartiet Ny demokratis verkliga frontfigurer vid sidan av de båda partiledarna Ian Wachtmeister och Bert Karlsson. I talet om de svenska barnen och Mekka darrade hon upprört på stämman och tårarna var inte långt borta. Våra barn! De blonda, blåögda, resliga svenska barnen! Och de otäcka, svartmuskiga, krumma muslimerna! Kasta ut dem!

Ny demokrati gjorde sitt intåg i den svenska politiken med stort buller och bång och parollen ”drag under galoscherna”. I valet 1991 lade partiet beslag på 6,7 procent av rösterna – en procentenhet mer än vad Sverigedemokraterna nådde upp till i årets val.

Ny demokrati byggde inte på någon rörelse och hade inte, som Sverigedemokraterna, under flera års tid långsamt byggt upp verksamheten från gräsrotsnivå. Nej, det var galne greven Ian, skivnasaren Bert, tokstollen John Bouvin (som tyckte att man skulle motverka överbefolkningen i Afrika genom att sätta ut nyfödda barn till lejonen) och ett gäng andra missnöjda typer som gick samman mest på kul – i alla fall gav partiet det intrycket.

Kanske var det inte så konstigt att Ny demokrati efter ett par år började falla sönder inifrån. Folk hoppade av sina uppdrag och i valet 1994 fick man bara 1,4 procent. Morsning korsning!

Kommer Sverigedemokraterna att gå samma väg? Avhoppen har redan börjat, men å andra sidan har man haft mycket längre tid på sig att bygga partiet än Ny demokrati hade – kanske är de här för att stanna.

Främlingsfientlighet och rasism är inga nya företeelser. De är lika gamla som människan själv. Ändå kan man inte låta bli att förvånas över att rädslan för det okända fortfarande är lika primitiv trots de moderna tider vi lever i, när vi kan skicka människor till månen och klyva atomer. Sverige är ett av världens mest sekulariserade länder, ändå är ängslan över andra människors religion bland vissa lika stor som på tempelriddarnas tid. Mycket märkligt.

I USA, där Gud spelar en större roll i offentligheten, har man sina egna knäppgökar. Den ultrakonservativa Tea party-rörelsen, en löst sammanhållen grupp som stöttas av Alaskas mest kända hockeymorsa,

Sarah Palin, menar på fullt allvar att president

Barack Obama är en kommunist som håller på att störta landet i fördärv. Obama anklagas också för att vara nazist, socialist, fascist och en rasist som hatar vita människor och tänker förstöra deras kultur. Dessutom uppges 18 procent av amerikanerna tro att Obama är muslim, vilket är ungefär samma sak som att säga att han är hin håle själv.

Enligt en undersökning som CNN gjort, tror 27 procent av befolkningen att Obama inte är född i USA, och därför inte har rätt till presidentämbetet.

Vid en jämförelse framstår svenska politiker som ulliga, gulliga teddybjörnar.

I diskussionerna om Sverigedemokraterna brukar den franske 1700-talsfilosofen Voltaires hållning lyftas fram: ”Jag ogillar dina åsikter, men jag är beredd att gå i döden för din rättighet att uttala dem”.

Kanske kan det även vara värt att komma ihåg vad Storbritanniens legendariske premiärminister Winston Churchill en gång sa: ”Ingen inbillar sig att demokratin är perfekt eller genomklok. Det har till och med sagts att demokrati är den sämsta statsformen, bortsett från alla de andra som har prövats då och då”.

Kanske är det så att Sverigedemokrater och Sarah Palin är priset vi får betala för det bästa statsskicket hittills.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *