Har ni använt någon valkompass? Blev ni också sverigedemokrater?

Sådärja! Då var allt som vanligt igen – semestrarna är slut, skolorna har börjat och bilagan Lördag är tillbaka. Snabbare än ni tror är vintern över oss igen.

Har ni haft en bra sommar? Satt ni ute och åt middag någon gång eller regnade altanen bort? Tog ni rätt på bären i trädgården, eller gjorde ni som jag, lämnade allt till fåglarna? Det sägs att man inte ska gråta över spilld mjölk – man bör heller inte fälla några tårar över oplockade bär.

Fast nu tog jag kanske i. Om man är en utländsk bärplockare som lockats hit med fagra löften om att det är hur lätt som helst att plocka ihop en årslön i de dignande jämtländska skogarna, då har man rätt att vara ledsen när det visar sig att det knappt ens finns kart. Särskilt om man skuldsatt sig för att ha råd med den dyra resan till Sverige.

En del människor tycker dock att det är ett otyg med utländska bärplockare. Bären i skogen tillhör ju svenskarna tack vare allemansrätten. Det är ju vi, di svenske, som ska plocka bären och få betalt av bäruppköparna!

Nu råkar det vara så att högst 5 procent av bären som växer i de svenska skogarna tas tillvara av bärplockare – resten ruttnar bort. Det visar uppskattningar som forskare gjort (källa: DN).

Av de svenskar som trots allt ger sig ut i skogen med bärhinkar i nävarna är det allt färre som plockar för att sälja. Varje år kommer cirka 8 000 utlänningar till Sverige för att plocka bär och sälja dem vidare till uppköpare, och utan dessa utländska bärplockare skulle vi inte kunna köpa svensk sylt och saft i butikerna – men å andra sidan skulle ju inte heller några pengar då lämna landet på ett orättfärdigt sätt. Det är ju ändå det viktigaste, tycks vissa resonera.

Detta för mig osökt in på höstens stora händelse. Nej, jag tänker inte på nya, omgjorda ”Idol”, ej heller Zlatans italienska comeback, utan valet.

Nu har ni bara en vecka på er att bestämma hur ni ska rösta. Har ni gjort det? Har ni, liksom tusentals andra, provat några av alla valkompasser på webben? De där valkompasserna, som efter att ni svarat på femtielva frågor varav endast en handlar om invandring, ändå stämplar er som sverigedemokrat? Fråga mig inte hur det går till, men det lär visst ha att göra med att Sverigedemokraternas partiprogram ligger tämligen mitt i fåran – förutom den lilla frågan om just invandring, där man skiljer sig en del från de andra …

Över huvud taget verkar valkompasserna ha svårt att träffa rätt. Partifunktionärer och folkvalda från såväl den borgerliga alliansen som det rödgröna blocket lyckas inte hamna i rätt partifålla, hur mycket de än försöker. Man får hoppas att de trots detta lyckas lägga rätt valsedel i kuvertet nästa söndag.

Jobben och välfärden tycks vara det som denna valrörelse handlar mest om. Den som tycker att dessa frågor är de viktigaste bör alltså rösta på Moderaterna. Eller Socialdemokraterna. Eller Moderaterna. Eller Socialdemokraterna. Eller? Det är svårt att veta vem som har rätt!

Båda säger sig för övrigt vara ”det samhällsbärande partiet”. Så lika, ändå så olika. Mona Sahlin har till exempel otroligt mycket mer hår än Fredrik Reinfeldt. Kanske kan det ge några röster, vad vet man? Nästa söndag får vi svaret!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *