En sömnadsnörd funderar

I går lade jag ned en icke föraktlig tidsrymd på att leta efter ett gratis typsnitt på nätet som skulle se ut som handskrift på Shakespeares tid (och han levde, som vi alla vet, 1564–1616). Faktum är att jag hittade ett som är riktigt bra, men vad ska jag ha det till?

Jo, jag har länge gått och ruvat på en idé om att göra en väggbonad med både broderi och quilt. Tanken är att brodera den oerhört vackra ”Shall I comare thee to a summer’s day?”. Med typsnittet som jag laddade ned skulle det kunna se ut så här:

Men vilka tyger ska man använda? Vad är tidstypiskt? Tryckta bomullstyger var absolut inte vanligt på den här tiden, utan det är väl snarare broderimönster man får gå efter. En sökning på ”elizabethan” hos Quiltshops.com gav inte mycket, men några tyger som faktiskt inte ser helt fel ut:

Tyvärr har jag inte minsta lilla aning om hur jag skulle kombinera dem eller hur en bonad med både tyger och broderier skulle se ut. Kanske bör jag veta det innan jag köper tyger? Eller är det fegt?

Den berömda sonetten har tonsatts mycket vackert av Nils Lindberg. Jag har sjungit den flera gånger med olika körer. Här är den:

2 kommentarer till “En sömnadsnörd funderar”

 1. Du gör väldigt vackra arbeten så jag är övertygad om att det här kommer att bli väl genomarbetat.

  Jag har själv inte gjort bonader med både quilt och broderier, men jag har sett sådanna och som alltid så ligger skönheten i betraktarens ögon. Många tilltalar mig mycket andra mindre. 🙂 Däremot har jag gjort quiltade väskor och täcken där jag även broderat. Resultatet har varit variernade, men jag har lärt mig något varje gång.

  Då jag är förtjust i ljusa tyger så är tyg nummer två uppifrån förtjusande sett ur min synpunkt. Jag skulle råda dig att greppa skissblocket och färgpennorna och börja skissa. När jag väl kör igång så bryr jag mig inte så mycket om skisserna utan gör mest det som faller mig in, men skissandet kan innebära att jag förkastar några av mina mer ogenomtänkta idéer.

  Det är inte fegt att vilja vara väl förberedd, men det har sin tjusning att blunda och ta ett steg ut i det okända!

  Jag ser fram mot att få se slutresultatet framöver.

  God fortsättning på 2010 och lycka till!

  / Ztina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *