I dag är vi ständigt uppkopplade

Så lägger vi då 2009 till handlingarna, ett år som präglats av den globala ekonomiska krisen, svininfluensan, toppchefernas jättebonusar och vampyrer på längden och tvären i böcker, filmer och på tv.

Det var ett år då USA fick en svart president och Östersund ett gult torg.

Michael Jackson skulle göra comeback men det blev i stället ett farväl.

Världen väntade sig ett nytt klimatavtal med det bidde knappt en tumme.

Östersund fick ett upprustat badhus men budgeten sprängde alla gränser – i stället för 41 miljoner landade slutnotan på 85 miljoner. Att då släcka ned gatlyset för att spara 300 000 kronor känns som att sila mygg och svälja kameler.

Men det är inte bara 2009 vi tar farväl av utan även hela 00-talet. Hur är det möjligt? Jag tycker att det var alldeles nyss som jag satt och skrev en sammanfattning av 1980- talets popmusik och utnämnde Europes ”The final countdown” till årtiondets låt.

Under 80-talet tyckte vi att vi verkligen hade slungats in i framtiden när 1984 kom och gick. George Orwells världsberömda dystopi ”1984” om ett genomkontrollerat samhälle där ”Storebror” såg oss överallt hade inte blivit verklighet, även om Sovjetunionen gjorde sitt bästa bakom järnridån.

Nu skriver vi 2010 och har kommit till författaren Arthur C Clarkes ”2010 – Andra rymdodyssén” (uppföljaren till den legendariska föregångaren ”2001 – ett rymdäventyr”). Men när årtalet infaller för sista boken i triologin tror jag inte att någon av oss får uppleva det – den heter nämligen ”3001 – Den sista resan”.

Arthur C Clarke har bland annat blivit berömd för att ha förutspått kommunikationssatelliten, men medgav själv att han missade mobiltelefonen. Om han hade någon tidig insikt om internet vet jag inte, men är det någonting som har präglat 00-talet så är det väl just mobiltelefoni och internet.

Precis i början av decenniet konstaterade jag och vår dåvarande chefredaktör att om internet skulle bli riktigt stort så måste det blir mycket enklare och snabbare att använda. När det är lika lätt att koppla upp sig som det är att kolla nyheterna på text-tv, då har man nått långt, ansåg vi. Det här var nämligen på den tiden när man stängde av datorn efter varje användning, läget ”vila” fanns inte, och den vanligaste internetanslutningen var ett långsamt telefon modem.

I dag är vi ständigt uppkopplade. Datorn är alltid på och är vi inte hemma har vi internet i mobilen.

Storebror har fått massor av småbröder för vi registrerar allt vi ser med mobil, digital­kamera och även mp3-spelare. Sedan lägger vi ut det på Youtube, och snart finns SVT som en applikation i Iphone.

Vi diskuterar och umgås på Facebook, vi twittrar och bloggar, laddar ned filmer och musik och det är fullständigt omöjligt att tänka sig en värld utan internet.

Verbet googla finns i dag med i Svenska Akademiens Ordlista, och jag minns klart och tydligt första gången jag hörde det användas: Min dotter, som då måste ha gått i tredje eller fjärde klass, kom hem från skolan och frågade om hon fick använda min dator för att googla Monsterögat Moody (en karaktär i Harry Potter-böckerna, se där ännu ett 00-talsfenomen).

Var är vi 2019? Stoppar vi in mjukvarustickor i uttag bakom öronen som författaren och cyberpunkens pappa William Gibson skrev om redan 1984?

Vem vet. Men förmodligen skrattar vi åt Facebook, och Google minns ingen längre vad det var.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *