Fodral till kalender

Varför har jag aldrig sytt ett fodral till min kalender förrän nu? 2015 måste det bli nytt fodral varje månad!

Detta tyg är engelsk så kallad cotton lawn (köpt i London hos Shaukat & co, som har världens största förråd av Libertytyger) , vilket i mitt lexikon översätts till ”fin bomull”. Bomullstråden är mycket fin men trådtätheten hög. När man stryker på ett mellanlägg får tyget nästan satin- eller sidenyta. Väldigt fint!

50-årspresent till en väninna

Det här lilla settet sydde jag till en väninna som fyllde 50 år nu i slutet av sommaren. Tanken är att det ska vara något som passar oss ”tjej-tanter”, vi som är både tuffa och lite romantiska och coola och inte mer än 25 år men tydligen ändå ett halvt sekel!

Spetsen är gammal, men jag tror inte den är handgjord. Kommer från mammas förråd. Såväl necessär, påse som näsduksfodral är fodrade med tangentbordsmönstrat tyg, syns lite grann på sista bilden.

Fodral för Ipad och tangentbord

Jag ville ha en väska/ett fodral som skulle rymma både min iPad och det trådlösa tangentbordet. Så då blev det här.

ipad1

ipad2

Så här ser utsidan ut. Tyget är från Amy Butler, tyget till kantbandet och axelremmen är Kaffe Fassett. De passar fantastiskt bra tillsammans, men var bara en lycklig slump. Kaffe-tyget har jag haft i fyra olika färgställningar, väldigt användbart! Har inget kvar nu.

ipad3

Insidan – tyget till fickorna är också från Amy Butler.
I fickan där iPaden kikar fram ryms även en laddare och sladd.

ipad4

Jag gjorde fickorna med resår i kanten, eftersom tanken var att de skulle hålla åt aning. Funkar sådär… det hade blivit bättre på mindre fickor som satt på ett stadigare underlag. Men det ger åtminstone fickorna ett intressantare utseende.

ipad5

Fodret till fodralet är fleece, och mellan fleecen och yttertyget ligger ett lager skumgummi. Sedan har jag quiltat ihop de tre lagren. Insidan på fickorna är samma lila fleece, men där har jag inget ytterligare mellanlägg. Med ett sånt här fodral gör det inget om man tappar sin iPad i gatan – jag vet, för jag tappade min gamla iPad två gånger på asfalt utan en skråma. Detta tack vare mitt gamla fodral, som har samma uppbyggnad. Dock blev det ett hack i yttertyget i ena hörnet efter andra fallet!

ipad6

Mina två största väskinspiratörer, Lisa Lam (U-handbag) och Nicole Mallalieu (Nicole Mallalieu Design och You sew girl) poängterar ofta att lite metall på en väska alltid ser bra ut.
Här har jag fäst axelremmen med karbinhakar i öljetter. Superenkelt, men ser arbetat och lite svårt ut! Öljetter is da shit.

ipad7

Mer metall: Tampen fästs om kanten med magnetiskt snäppe/lås/knapp. Här valde jag att forma tampen till en pil i ena änden och tyckte det blev skitsnyggt, men det hade varit ännu bättre om tampen hade varit längre och nått en bit högre upp. Men nästa gång! (Så tänker jag varenda gång jag sytt färdigt nånting – nästa gång ska jag göra si och så i stället.)

ipad8

Kantbandet syddes på med maskin från utsidan, viktes in mot insidan och fästes med handsöm. Det gäller att ta så osynliga stygn som möjligt. Handsydda detaljer på en väska ute i handeln drar upp priset rejält!

ipad9

Men hur ser den ut när man bär den då? Så här, typ.

(Men nästa gång! Då ska det bli ett snävare fodral, avlångt på höjden, som stängs med ett annat sorts lock, och kanske skulle man ha en liten ficka på utsidan, och borde jag inte testa att göra ett reglerbart axelband? … fortsättning lär följa.)

Fodral till min iPad

Snodde ihop ett första iPad-fodral! Tyget med coola kvinnor passar perfekt till detta syfte. Svart executive-chic är inte min kopp te. Har använt tunn skummgummi som vaddering. Är inte 100-procentigt nöjd med locket och knapplösningen, men detta är en första prototyp. Man kan ju även använda kardborreband, blixtlås osv.

Baksidan. Mellanrummet mellan quiltsömmarna är 3 cm.

Fodralet sitter relativt tajt runt paddan.

Fodret är en tunn vit fleece. Ingen risk för repor plus att paddan får det mjukt och skönt. Och varmt.

En bild på mig!