systudio

Här på övervåningen har jag min högt älskade systudio. Ja, jag kallade den för syvrå tidigare, men nu (januari 2007) har den hottats upp så mycket att jag väljer att kalla den för systudio.
Att det blev så här bra kan jag tacka Ikea men kanske allra mest min älskade make för – det är han som skruvat hyllor och även kläckt en del idéer till hur man bäst tar till vara rummets yta.
Rummet är alltså ett allrum mellan barnens båda rum på andra våningen, så det är alltså snedtak, en trappa och dåligt med väggyta. Men oj, vad jag är nöjd nu! Här kommer nu ett gäng bilder som visar varför:
På bilden ovan ser man symaskinen i mitten, strykstation till vänster och till höger skärbord i arbetsvänlig höjd (90 cm) och hyllor ovanför. På väggen under snedtaket löper en hylla för förvaring.

Slagbordet kan fällas upp med två skivor – bra om man behöver mer yta. Strykbrädan har fått en mycket bättre plats än tidigare och är inte längre i vägen för någon. Symaskinen har också fått en mycket bättre placering – nu är det lätt att nå både strykbräda och skärbord (som står till höger i bild).

arbetsbord

Detta ypperliga bord kommer från Ikea (Vika) och har reglerbara ben. Det är otroligt skönt att slippa stå framåtlutad som en krok när man ska skära tyger eller nåla eller rita av ett mönster eller vad man nu ska göra. Under finns gott om utrymme för lådor och hurtsar.

hyllor

Syskrinet som står längst till vänster på det lägre hyllplanet ska bytas ut mot en minibyrå från Ikea. Det är lättare att dra ut små lådor än att ta ned skrinet varje gång man ska ha nåt...

ställHär ryms saxar, pennor, rullknivar och annat smått och gott. I stället längst till höger har jag olika linjaler (och vem behöver veta att det egentligen är tänkt för cd-skivor?)

 

 

safirSymaskinen är en Huskvarna Viking, Saphire 870 Quilt, som jag fick i julklapp av min man julen 2007! Den har 163 (!) olika sömmar, pressarfot för 1/4 inch sömnsmån, sensor som känner tygets tjocklek, extra lång friarm osv. Kort sagt en dröm! Lägg märke till det extra stora sybordet i genomskinlig plast.

trådställTrådstället har maken byggt åt mig. Förlagan hittade jag hos en av medlemmarna på en mejlinglista om kvilt- och lappteknik som jag var med på. Stället rymmer 50 rullar, har en liten hylla samt krokar under hyllan där man kan hänga saxar, tygpåsar och liknande.

 

 

 

 

Om man vill försjunka i till exempel en amerikansk kvilttidning kan man göra det i Bruno Mathsson-klassikern Jetson som här har fått ett något annorlunda utseende... men fåtöljen är gammal och sliten och har fula fläckar – den ser faktiskt bättre ut så här.

fåtölj

fåtölj

Men visst känns profilen igen?

 

 

 

 

 

 

En sömmerska behöver dock mer än bara nål och tråd för att må bra. Till exempel är det så gott som nödvändigt att skaffa högtalare till iPoden! Dessa JBL on stage mikrohögtalare är helt förträffliga och tar knappt upp något utrymme alls! Kom bara ihåg att gå in på iPodens EQ-inställningar och ändra till small speakers, annars kan diskanten bli lite väl vass...