Ojojoj. Det här känns som ett evighetsprojekt som kommer att ligga nedpackat i en låda mesta tiden.

 Så skrev jag när jag första gången berättade om detta projekt.
 Varje sektion består av 18 trianglar och länge hade jag bara sytt 4 av de totalt 10 sektionerna. Passningen var inte så exakt som den borde vara, och nånstans kändes det som att jag borde sprätta upp alltihopa och börja om från början. Skära till alla kvadraterna (som består av två trianglar) så att de blir exakt lika stora och sedan sätta ihop dem till sektioner igen.

 Jag bet i det sura äpplet och sprättade sålunda upp de fyra nedersta sektionerna. Med hjälp av den fiffiga kvadratlinjalen som jag köpte i Norge sommaren 2001 var det lätt att mäta och beskära varje kvadrat så att de blev exakt lika stora (13x13 cm) . Sedan sydde jag ihop alla kvadraterna igen.

 När jag satte i gång med resten av sektionerna sydde jag medvetet alla kvadraterna lite för stora, så att jag sedan hade lite felmarginal att ta av när jag skar till dem. Dvs en färdigsydd kvadrat mätte kanske 15x14 cm innan jag skar till den.

 Jag använde exakt samma sömnsmån hela tiden, och för att räkna ut hur stora de mörkblå trianglarna som utgör bakgrunden skulle vara, använde jag mig av beräkningar från en av mina amerikanska kviltböcker. Och si, det funkade!

 Jag är oerhört stolt över mig själv, och den lärdom jag dragit är att man aldrig kan vara för noggrann när man syr trianglar.

 Triangelsektionerna är sydda av tyger från Keepsake Quilting i USA, det mörkblå bakgrundstyget är ett jultyg (prickarna är guld) som jag fyndade på rea i en tygaffär här i Östersund.

Nästa Tillbaka